Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Бережіть очі від сонця!

Люди, які відмовляються носити сонцезахисні окуляри влітку, збільшують ризик розвитку очних захворювань

«Відмова від сонцезахисних оку­лярів або вибір неякісних моделей призводить до поступового нако­пичення ультрафіолетових проме­нів у структурах ока, що спричиняє утворення великої кількості вільних радикалів, — застерігає столичний офтальмолог Володимир Яко­вець. — Внаслідок цього руйнуються білкові сполуки і РНК, що загрожує зниженням гостроти зору та виник­ненням різних патологій».

— Рівень захисту від ультрафіо­лету не пов’язаний із кольором лінз та інтенсивністю їх забарвлення, — наголошує лікар. — Захист від УФ-випромінювання забезпечує або сам матеріал лінз, або спеціальні УФ-абсорбери в його складі (вони невидимі для ока і можуть бути на­віть у повністю прозорій оптиці), або особливе покриття. Визначити, наскільки добре ті чи інші лінзи бло­кують ультрафіолет, без спеціально­го обладнання неможливо. Єдине правильне рішення — орієнтуватися на репутацію виробника або шука­ти оптики, де наявність УФ-захисту можна перевірити за допомогою УФ-тестера або спектрофотометра.

«Агресивна дія ультрафіолетових променів збільшує ризик розвитку таких захворювань: синдрому сухо­го ока, макулодистрофії (ураження сітківки та порушення центрального зору), фотокератиту (запалення ро­гівки) та ін., — застерігає фахівець. — Категорія сонцезахисного філь­тра, тобто ступінь світлопропускан­ня лінзи, повинна бути вказана на оправі окулярів: напис Cat. і цифри від 0 до 4. Нуль означає мінімальний рівень захисту від яскравого сонця, коли через лінзи проходить від 80 до 100% видимого світла, а четвірка гарантує світлопропускання від 3 до 8%». Для лежання на пляжі або про­гулянок на байдарках підійдуть оку­ляри з маркуванням 3, а для міських умов — з фільтром категорії 2.

Вибираючи сонцезахисні окуляри, також важливо звернути увагу на мар­кування рівня захисту від ультрафіо­лету. «Максимальний захист гаранту­ють лінзи із відміткою UV-400. Цифра 400 означає, що ці окуляри здатні бло­кувати ультрафіолетовий спектр з до­вжиною хвилі до 400 нанометрів, тоб­то 100% УФ-випромінювання», — рекомендує офтальмолог.

Оптимальним рішенням для по­всякденного носіння є лінзи, що зни­жують світлове навантаження на очі за зміни освітленості - «хамелеони», які не тільки захищають від ультрафіолету, а й блокують небезпечне для зору синє світло, джерелами якого є сонце, світлодіодні лампи, а також екрани смартфонів та ноутбуків.

Схожі новини