Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Космічні апетити диктатора: Кім Чен Ун витратив на розкіш 4 мільярди доларів

За ці гроші можна було б нагодувати голодну країну

Автівки, годинники та прикраси — це лише частина товарів, на які лідер Північної Кореї Кім Чен Ун витратив… 4 мільярди доларів за шість років.

Про витрати Кім Чен Уна написала південнокорейська газета «Chosun Ilbo». Журналісти проаналізували китайські митні документи, які засвідчують, скільки витратив північнокорейський диктатор на предмети розкоші з 2012 року, тобто з моменту вступу на посаду.

Тільки 1,4 мільярда зі всієї суми Кім витратив на купівлю автівок класу hight-end (серед них — броньований мерседес), 165 мільйонів — на алкоголь. Оптика коштувала 147 мільйонів, а годинники — 49 мільйонів. 52,5 мільйони заплачено за косметику і парфумерію, а 36 мільйонів — за рокішні яхти. 12,4 мільйони — така вартість… музичних інструментів. Вони, ймовірно, призначалися для оркестрів Моранбонг та Самджіон, які втішають своїм мистецтвом слух північнокорейської партійної еліти. «Ювелірка» для вождя обійшлася у 7 мільйонів доларів.

Хоча, як твердить газета, Кім Чен Ун не користується усіма цими казковими багатствами. Він любить роздавати їх своїм вірним товаришам. Та це ніяк не змінює факту, що схоже марнотратство викликає невдоволення, оскільки Північна Корея безуспішно бореться з дефіцитом продовольства. За 4 мільярди доларів, витрачених, фактично, на вітер, можна було б купити 1,65 мільйонів тонн рису.

Схожі новини