Передплата 2024 «Добрий господар»

Британська розвідка отримала від Скрипаля корупційний компромат на секретаря Радбезу Р Ф Патрушева, — NYT

Колега отруєного екс-шпигуна поплатився за це життям

Розвідувальні служби Великої Британії отримали від екс-агента Сергія Скрипаля секретну інформацію про корупційні схеми 1990-х років, за участю глави Радбезу Р Ф і колишнього керівника ФСБ Ніколая Патрушева

Про це пише The New York Times.

Про це Скрипаль повідомив в 2017 році під час інтерв'ю з журналістом ВВС Марком Урбаном.

Фрагменти розмови зі Скрипалем наведені в книзі Урбана «Справа Скрипаля. Життя і майже смерть російського шпигуна» (The Skripal Files: The Life and Near Death of a Russian Spy), яка найближчим часом вийде друком.

За словами Скрипаля, інформація про корупцію на найвищому рівні строго засекречена. Офіцер ВМС РФ, який працював в російській військовій розвідці разом з ним, був схоплений під час передачі інформації західним спецслужбам.

Скрипаль додав, що ця людина була знайдена мертвою в 2004 році, мабуть, його задушили у військовому госпіталі після допиту російськими спецслужбами.

Офіційне розслідування назвало це самогубством, але його кілька пальців були відрізані, що очевидно, свідчило про вбивство, так як про таємне послання російських спецслужб.

Британська розвідка вважає, що Скрипаль уникнув тієї ж долі лише тому, що під час російських допитів він не згадав корупційну мережу, що вела до Патрушева.

Схожі новини