Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українські фільми на кінофестиваль до Росії не поїдуть

Троє українських режисерів заборонили показувати свої фільми на території Росії у рамках фестивалю «Артдокфест», який триватиме з 19 по 23 жовтня у Ризі, а з 6 по 12 грудня у Москві.

На фото: кадр з фільму “Дельта” українського режисера Олександра Течинського
На фото: кадр з фільму “Дельта” українського режисера Олександра Течинського

Фестиваль, президентом якого є кінорежисер Віталій Манський (народився у Львові у 1963 році. — Г.Я.), традиційно проходить двічі — спочатку у Латвії, потім у Росії. Проте три картини українських режисерів — «Домашні ігри» Аліси Коваленко, «Тато — мамин брат» Вадима Ількова, «Дельта» Олександра Течинського — покажуть лише у Ризі.

Троє українських режисерів виступили проти того, щоб їхні картини показували на території Росії. Про це в одному з інтерв’ю російському виданню розповів сам Манський.

Нагадаємо, це не перший такий випадок на «Артдокфесті». Відмовився показати свій фільм «Головна роль» у Росії у 2017 році Сергій Буковський. Відмовились від участі у фестивалі режисерки Марія та Анастасія Старожицькі, чий фільм «Війна химер» запросили організатори.

Не залишилася осторонь і російська влада, яка змусила фестиваль скасувати покази фільму «Мустафа» про Мустафу Джемілєва та фільм «Війна заради миру» про добровольців, які вирушили на схід України захищати свою батьківщину.

«Артдокфест» — міжнародний фестиваль авторського документального кіно, заснований 2007 року дирекцією Національної премії неігрового кіно «Премія Лавр». «Артдокфест» проводять щорічно у Москві у першій декаді грудня. А з 2014 року фестиваль відбувається ще у Санкт-Петербурзі та Ризі (Латвія) в рамках міжнародного фестивалю Riga IFF.

Схожі новини