Передплата 2024 «Добрий господар»

У Чехії планують спростити отримання громадянства для закарпатців

  • 22.09.2018, 17:57
  • 628

Уряд Чехії розглянув поправку до закону «Про громадянство», яка б дозволила дітям та онукам колишніх чехословацьких емігрантів отримати чеське громадянство за спрощеною процедурою.

Про це повідомляє Mukachevo.net із посиланням на прес-службу уряду Чехії.

Якщо закон набуде чинності, претенденти на чеське громадянство можуть його отримати на підставі документа, який підтверджує втрату чеського або чехословацького громадянства одним із батьків, або ж дідусем чи бабусею. Однак закон виключає цей варіант, наприклад, для громадян Словаччини.

Це дає можливість багатьом закарпатцям претендувати на громадянство Чехії, оскільки Закарпаття під назвою Підкарпатська Русь було у складі Чехословаччини з 1919 до 1938 року. Також йдеться про сім'ї, які після комуністичного режиму в 1948 році мали залишити територію колишньої Чехословаччини.

Раніше повідомлялося про видачу українцям угорських паспортів у Береговому на Закарпатті. ЗМІ оприлюднили відео, таємно зняте у консульстві Угорщини, на якому новоспечені угорські громадяни під келих шампанського складають присягу на вірність Угорщини та отримують документи.

Схожі новини