Передплата 2024 «Добра кухня»

«З 1 вересня робота маршруток значно покращиться. Більшість машин повернуться з ремонту»

Запевнив журналіста «ВЗ» в.о. начальника управління транспорту Львівської міської ради Олег Партика. Чиновник також розповів про новий конкурс на визначення перевізників.

Управління транспорту Львівської міської ради заявило про реформи у роботі громадського транспорту — старт конкурсу на визначення нових перевізників. Конкурс оголошено на усі 54 маршрути міста, плюс з’явиться новий маршрут — № 52, який курсуватиме від АС «Західна» до пл. Різні. Власники маршрутів мають подати документи у мерію до 14 вересня, 15 жовтня — фінал конкурсу.

«В обов’язкових вимогах конкурсу передбачено (згідно з постановою Кабміну № 1081 „Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування“) оновлення рухомого складу: до кінця 2019 року — на 35%, а починаючи з 2020 року — на 50%, — сказав „ВЗ“ в.о. начальника управління транспорту Львівської міської ради Олег Партика. — Також на автобусах має бути GPS-навігація. Транспорт має бути пристосованим для перевезення осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Нововведення — у договорах, які будемо укладати з переможцями конкурсу, будуть передбачені штрафні санкції. Зокрема, штрафуватимуть за невиконання рейсів, за брудні салони, зрив графіку руху… Які будуть суми штрафів? Від 1700 до 3400 грн».

— Який механізм штрафів?

— Зараз з перевізниками укладено тимчасові договори, тому немає повноважень щодо покарання гривнею. З середини жовтня ситуація буде іншою. Пасажири будуть звертатися із заявами про ті чи інші порушення в роботі маршрутів. Факти будуть перевіряти, зокрема по GPS-навігації. Якщо факти підтвердяться — перевізників оштрафують.

— Чи перевізники можуть оскаржити штрафи в судовому порядку?

— Не знаю… У нас всякі речі бувають!

— Наскільки оновиться ринок перевезень Львова? Чи прийдуть перевізники з інших регіонів України?

— Не можу сказати, наскільки оновиться ринок. Невідомо, хто подасть документи на конкурс. Наразі ми оголосили конкурс, але жодної заяви не отримали.

— Пане Олеже, чи є надія, що з вересня значно покращиться робота марштуток, які обслуговують приватні перевізники? Зараз працюють за вільним графіком, деякі їздять до 20-ї години, випускають «на лінію» по одній-дві машини…

— Спілкувався на цю тему з власниками маршрутів. Є надія, що з початку осені робота маршруток поліпшиться. Принаймні, так нам обіцяють перевізники. Частина автобусів перебуває на капітальному ремонті, частина — на поточному. З вересня вони мають виїхати на маршрути.

А тим часом…

Заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Андрій Білий розповів, як мерія вирішить ситуацію з німецькими трамваями, в яких двері не пристосовані до підвищених зупинок у Львові. Нагадаємо, нещодавно прокуратура Львівської області відкрила кримінальне провадження за фактом службової недбалості (ч.2 ст. 367 КК України). Чиновник каже, про технічні нюанси німецьких трамваїв знали ще торік.

За словами Андрія Білого, посадовці «Львівелектротрансу» звернулися до компанії «Електрон», аби там придумали якісь конструкторські рішення. Вимога до фахівців «Електрону» — «Аби це було гарно і надійно».

«Сьогодні, коли трамваї прибули до Львова, розглядаємо ще й інші варіанти, зокрема найоптимальніший — пустити німецькі трамваї на маршрути, де нічого не потрібно змінювати. І трамваї вже можуть їздити по цих маршрутах. Попередньо ми розглядали варіант модифікувати двері, щоб трамваї могли курсувати на усіх маршрутах. Адже сихівський напрямок має високі зупинки. Це зручно для низькопідлогових трамваїв, куди зручно заходити і заїжджати з візочком, дітям з велосипедами. Модифікація дверей, порівняно з іншими модифікаціями, коштує дешевше», — підсумував чиновник.

Схожі новини