Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Понад сотня європейських діячів культури підписали лист з проханням про звільнення Сенцова

  • 13.08.2018, 16:28
  • 347

Понад сотня європейських діячів культури підписали нове звернення на підтримку Олега Сенцова, який вже 93-й день голодує в російській колонії.

Про це повідомляє ТСН.

Серед підписантів — міністр культури Франції Франсуа Ніссен, режисер Жан-Люк Годар та Кен Лоуч.

«Його здоров'я серйозно погіршується день у день, необхідно діяти, і діяти швидко», — йдеться в листі, який опублікували в французькій газеті Le Monde.

За словами авторів звернення, вирок Сенцову є «порушенням міжнародного права і основних правил правосуддя». Вони також закликають представників ЄС і ООН чинити тиск на Росію, щоб домогтися звільнення.

Чи його єдина реальна «вина» не полягає в тому, що він продемонстрував свободу вираження поглядів? Чи не стало його єдиним «злочином» те, що він зміг показати свою політичну позицію через мистецтво?", — запитують у листі.

У своєму зверненні вони порівнюють Сенцова з радянськими дисидентами, такими як письменники Василь Гроссман і Олександр Солженіцин, яких переслідував режим за їхні ідеї.

Раніше повідомлялося, що президент Р Ф Володимир Путін під час розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном пообіцяв незабаром надати французькій стороні інформацію про стан здоров'я політв'язня Олега Сенцова.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року українського режисера Олега Сенцова засудили до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Йому інкримінували в Росії підготовку до вчинення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті. 14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ.

Сенцов відмовився просити Путіна помилування. За даними його адвоката, у нього дуже низький пульс, анемія та проблеми із серцем, але від голодування відмовлятися він не збирається.

Схожі новини