Передплата 2024 «Добрий господар»

Вирощують культури предків

Любов Кузик живе у місті Дрогобичі. Але взяла на себе надзвичайно благородну і почесну місію — зберегти історію рідного села Підгородці Стрийського району (донедавна — Сколівського), звідки походить її родина

Володимир Андрейків старанно доглядає біб, який у бойків вважався другим хлібом. Фото з архіву Любові Кузик.
Володимир Андрейків старанно доглядає біб, який у бойків вважався другим хлібом. Фото з архіву Любові Кузик.

Ініціативна жінка ство­рила там музей, збирає давні експонати, прово­дить екскурсії, майстер-кла­си з випікання хліба тощо. Водночас обробляє землю (чим століттями займали­ся її предки), вирощуючи на бідних гірських ґрунтах тра­диційні для краю культури. В усьому допомагає молодій жінці батько, Володимир Ан­дрейків.

Чільне місце на ділянці по­сідає біб, котрий бойки часто використовували у своєму раціоні (бо містить багато поживних речовин). Його ще називали другим хлібом.

Висівають насіння не піз­ніше травня. Можна — рядка­ми з інтервалом 50−60 см або стрічками, що об'єднують кілька рядків, відстань між якими — 20−30 см. У боро­зенки ентузіасти кидають зерна через 10−15 см. Глиби­на загортання — 6−8 см.

Зараз уже настав час збирати врожай. Господиня готує з нього смачний суп, котрий називає українським бограчем. Загалом, вона сама створює сучасні ре­цепти страв. Ними пригощає відвідувачів відпочинкового комплексу «У дворі».

Ще ж донька та батько кілька років поспіль виро­щують білі кормові буряки. Насіння кидають у рядки че­рез кожні 10−15 см. Ширина міжрядь — 35−50 см. Глиби­на загортання — 3−4 см (чим легший ґрунт, тим глибше можна сіяти).

Попри те, що земля гли­ниста, кам’яниста, корені наростають добре. Восени ґаздиня квасить плоди, щоб потім використовувати для борщу, а з листя крутить смачні голубці.

Інша «тутешня культура», без якої ще недавно годі було уявити бойківський край, — льон. І йому теж знайшлася невелика площа. Тож цвітуть сині, як небеса, квіточки.

Окрім того, ростуть у ге­роїв нашої розповіді гарбу­зи, часник, цибуля. Є й садо­вина — ожина (крупноплідна), смородина, різні сорти груш, яблунь, слив. Вони дарують ягоди на фрукти.

Алла КОВАЛЬСЬКА.