Вирощують культури предків
Любов Кузик живе у місті Дрогобичі. Але взяла на себе надзвичайно благородну і почесну місію — зберегти історію рідного села Підгородці Стрийського району (донедавна — Сколівського), звідки походить її родина
Ініціативна жінка створила там музей, збирає давні експонати, проводить екскурсії, майстер-класи з випікання хліба тощо. Водночас обробляє землю (чим століттями займалися її предки), вирощуючи на бідних гірських ґрунтах традиційні для краю культури. В усьому допомагає молодій жінці батько, Володимир Андрейків.
Чільне місце на ділянці посідає біб, котрий бойки часто використовували у своєму раціоні (бо містить багато поживних речовин). Його ще називали другим хлібом.
Висівають насіння не пізніше травня. Можна — рядками з інтервалом 50−60 см або стрічками, що об'єднують кілька рядків, відстань між якими — 20−30 см. У борозенки ентузіасти кидають зерна через 10−15 см. Глибина загортання — 6−8 см.
Зараз уже настав час збирати врожай. Господиня готує з нього смачний суп, котрий називає українським бограчем. Загалом, вона сама створює сучасні рецепти страв. Ними пригощає відвідувачів відпочинкового комплексу «У дворі».
Ще ж донька та батько кілька років поспіль вирощують білі кормові буряки. Насіння кидають у рядки через кожні 10−15 см. Ширина міжрядь — 35−50 см. Глибина загортання — 3−4 см (чим легший ґрунт, тим глибше можна сіяти).
Попри те, що земля глиниста, кам’яниста, корені наростають добре. Восени ґаздиня квасить плоди, щоб потім використовувати для борщу, а з листя крутить смачні голубці.
Інша «тутешня культура», без якої ще недавно годі було уявити бойківський край, — льон. І йому теж знайшлася невелика площа. Тож цвітуть сині, як небеса, квіточки.
Окрім того, ростуть у героїв нашої розповіді гарбузи, часник, цибуля. Є й садовина — ожина (крупноплідна), смородина, різні сорти груш, яблунь, слив. Вони дарують ягоди на фрукти.
Алла КОВАЛЬСЬКА.