Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Журавлі ніколи не сідають на дерева, зате люблять бродити по болотах

Одним із передвісників зимових холодів є відліт журавлів. Напевно, і ви вже чули тужливе «курли-курли» в осінньому небі під час їхнього клиноподібного польоту

Через ці звуки журавлі серед українців неодмінно асоціюються із сумом, розлукою, з прощанням. Чи не найвідоміша пісня на цю тему — «Чуєш, брате мій…» Богдана Лепкого.

Утім, помилково вважа­ти, що журавлі банують. Курликання — це їхній при­родний звук, «веселішого» у них просто немає. Але вже як є. У народній творчості українців жу­равлі утвердилися символами туги. А от для жителів Вірменії це «глибоко позитивні» птахи, які уособлюють щастя, любов, здоров’я, благополуччя. Тому вірмени вважають їх національ­ними символами.

Зовні журавлі схожі на лелек, але мають від них багато відмін­ностей. Журавлі живуть на зна­чній відстані від людей, люблять спокій, затишок. Їхнє улюблене місце побутування в Україні - від­далені болотисті місцини, запла­ви, заливні луки Полісся. Якщо бузьки гніздяться на деревах, на дахах, стовпах — то журавлі на дерева навіть не сідають. Це пов’язано з певними особливос­тями їхніх лап, якими вони не мо­жуть міцно обхопити гілку.

Відлітаючи на зимівлю, жу­равлі, як і лелеки, формують у повітрі клин, щоб зменшити опір повітря. Іноді їхня зграя налічує до чотирьохсот особин.

На планеті існує 15 видів жу­равлів, живуть вони на Зем­лі уже близько 60 мільйонів ро­ків. Динозаври зникали, а вони з’являлися. Вік цих птахів — до 20 років. А у неволі (журавлів легко приручити) вони можуть прожити до 80 років. Їхнє зо­браження можна побачити на наскальних малюнках у пече­рах давніх людей. Нині журавлів можна зустріти на всіх конти­нентах, за винятком Антарктиди і Південної Америки.

В Україні живуть журав­лі семи видів, найчастіше у нас гостює журавель сірий. Він при­мітний великим розмахом крил — до 240 сантиметрів.

Найгарнішим із усіх підвидів цього птаха вважають журавля вінценосного. Його голову при­крашає високий чубчик із віяло­подібних золотистих пір'їн, які утворюють «корону». Найбільш поширений ареал їхнього про­живання — Африка. Зображення вінценосного журавля є на пра­порі Уганди і на її гербі (там ще є силует болотяного козла).

В Україні чимало населених пунктів, назва яких походить від слова «журавель» — Журавно, Журавники, Журавлинка, Жу­равка, Журавлинці.

Чи не з найбільшим пієтетом до журавлів ставляться японці. Вони вважають: той, хто складе тисячу паперових журавликів, матиме чудове здоров’я.

Схожі новини