Передплата 2024 «Добра кухня»

У горах ще лежить сніг, а у Гірському вже садять картоплю…

У першій декаді червня жителі цього села їстимуть молоду бульбу з власних городів

У "легких" ґрунтах Гірського картопля виростає завбільшки, як кулаки. Фото ілюстративне.
У "легких" ґрунтах Гірського картопля виростає завбільшки, як кулаки. Фото ілюстративне.

Примхлива весняна погода не дає можливості галицьким аграріям на повну силу взятися за польові роботи. У Карпатах ще повно снігу. Але за якихось півсотні кілометрів від гір, у селі Гірському Стрийського району, яке відзначається особливо сприятливим кліматом і родючими, «легкими» ґрунтами, багато хазяйновитих ґазд вже встигли посадити картоплю! Ніде раніше на Львівщині цього не роблять.

У згаданому населеному пункті картопля від давніх-давен — «коронна», можна сказати, культова культура. Гірське — своєрідна «картопляна столиця». Саме звідси завозять крохмалисту у санаторії Моршина і Трускавця.

Серед тих, хто вже впорався з бульбою — Петро Юрійович Кахнич. Зробили це і його сусіди, навіть одинокі пенсіонери. Розмовляємо з одним із господарів. Через скромність свого імені-прізвища просить не називати.

— Особисто я картоплю посадив ще 24 березня, — каже добродій, який, попри роботу на промисловому підприємстві, встигає добре попрацювати на землі, вирощує також пшеницю, ячмінь, сою. — Використовую середньостиглий сорт Агава. Вже у перших днях червня розраховую їсти свою бульбу. Вистачить її і мені, й іншим. Картоплю у нас купує один із керівників району, хвалить, що вона у нас дуже смачна…

Підприємливий співрозмовник розповідає, що під картоплю відвів п’ять «сотиків», рік перед тим на них росла квасоля. Технологія садіння проста: у нарізані рівці разом з дружиною клали гній, а потім насіння — і загортали. «Хімією» від шкідників бульбу не протруювали: за багато років поле настільки добре вироблено, що паразитам там немає місця. Агроплівкою, яка вберегла би майбутні сходи від приморозків, теж не накривали. Вважають, що їхня картопля і без неї витримає ймовірні низькі температури вночі.

Рання картопля — вигідний бізнес для жителів Гірського, він неабияк зміцнює їхній домашній бюджет. Багато хто завдяки їй побудувався, придбав авто. Для харчування місцеві люди залишають на зиму у своїх підвалах 500−600 кілограмів бульби, ще трохи — для домашніх свиней, решту продають. Попит на місцевий товар — а картопля тут, як великі кулаки — є чималий.

Відведена під бульбу площа принесе два урожаї. На звільнених ділянках селяни відразу посіють моркву, кабачки, зелень, інші городні культури — і до осені вони встигають дозріти.

Схожі новини