Передплата 2025 ВЗ

Вирощує десятки сортів картоплі

Олександр Чередник із м. Кролевця — знаний господар, завдяки якому на північ України завезено багато сортів картоплі. Наразі в його активі - майже два десятки елітних різновидів другого поліського хліба

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Пан Олександр за­ймався бульбою ще з дитинства, допомагаючи батькам об­робляти город. Однак сер­йозніше взявся за справу у 90-х роках, коли молода родина отримала земель­ну ділянку в районі Дач. Тоді разом із дружиною Оленою та двома синами на 5 арах почали вирощу­вати всілякі овочі. Особли­вий акцент був, звісно, на картоплі.

Першими «ластівками» стали сорти Вікторія та, як у народі кажуть, «ку­колки». Відтак чоловік по­чав читати спеціалізовану літературу, побував не в одному хазяйстві, купую­чи елітне насіння. Затим висаджував, доглядав від­повідно до вимог агротех­ніки. Кращі з викопаних екземплярів відкладав для репродуктивних потреб, а залишки продавав усім охочим. Це саме герой на­шої розповіді вперше за­віз на Кролевеччину сорт Слов’янка, який полюбив­ся землякам за високу вро­жайність, невибагливість до погодних умов. До речі, ентузіаст був особисто знайомий із вченим-агро­номом А. Осипчуком, який вивів згаданий унікальний сорт, і отримав від фахівця слушні рекомендації.

У різні роки на дачному майданчику Чередників родило понад три десятки сортів елітної картоплі. На сьогодні їх близько 20! І все через те, що скрупульоз­ний ґазда вибраковував ті, котрі не влаштовували.

Наразі на фазенді сім'ї врожаять бульби сортів Легенда, Доманта, Тай­фун, Люсінда й інші. Ни­нішнього засушливого літа найкраще проявили себе Арізона, Доната, Легенда. А Тайфун і Спартак узагалі встановили рекорд — до 5 кг із куща!

— А який сорт ви по­радили б місцевим се­лянам?

— Сорти картоплі необ­хідно підбирати під тип ґрунтів. Те, що бездоганно «родить» на чорноземах, може давати мізерні вро­жаї на піщаних або глиня­них площах.

— Які показники вра­ховуєте, залишаючи той чи інший сорт у себе?

— Передовсім, щоб бульба була врожайною, стійкою до хвороб, посухи, паразитів; підходила для приготування різних страв і відзначалася відмінними смаковими якостями.

— Пане Олександре, якщо не секрет, які ваші улюблені сорти?

— Звісно, жодної та­ємниці немає. Навпаки, продаючи насіннєвий ма­теріал, розповідаю про переваги того чи іншого сорту, правильний догляд. Мої поради викладені на сторінці у Фейсбуці.

Улюблені сорти — Тай­фун, Сорая, Беллароза, котрі пішли в нашому краї «від мене». А щодо остан­ньої, то й досі пам’ятаю, як 2005 року її пропонував по 10 грн за кілограм. І мав цей сорт величезний попит у місцевого населення.

— Як вам удається що­року отримувати щедрі врожаї?

— Цьому передують окремі чинники. Насампе­ред, якісний посадковий матеріал, правильний до­гляд, достатнє насичення ґрунту органікою. Ми вза­галі не використовуємо мінеральних добрив, а за­звичай готуємо поживу з бур’янів, скошеної трави, трохи «приправивши» гно­єм.

Допомагає у всьому, підтримує невтомного ен­тузіаста дружина, Олена Борисівна — в минулому начальник відділу еко­номічного розвитку РДА. Картоплю, котру наразі ви­рощують удвох (сини ма­ють родини й мешкають в інших містах), передають рідним, знайомим, дру­зям, а залишки реалізують на місцевому ринку.

А ще подружжя полю­бляє всілякі страви з кар­топлі, котрі бездоганно готує пані Олена, як і інші кулінарні шедеври…

Світлана МАЛИНОШЕВСЬКА.