Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Кожна дитина шукає найціннішого дарунка — провести час із мамою і татом!»

Що діти просять у Святого Миколая під час війни?

Патріотичні ігри коштують від 50 до 100 грн.
Патріотичні ігри коштують від 50 до 100 грн.

День Святого Миколая-Чудотворця традиційно відзначають в Україні 19 грудня. Тільки цього року святкуватимемо в умовах війни. Чи відрізняється цьогорічне свято від попередніх — мирних років? Журналістка «ВЗ» пройшлася по крамницях.

Не в усіх магазинах є світло, гу­дять генератори, але там тільки й розмов про подарунки! Я виріши­ла подивитися, чи є у продажу патріотич­ні іграшки.

«Ось маємо дерев’яні пазли „Україн­ський фермер“, — каже продавець ігра­шок. — Картинка з життя: трактор з укра­їнським прапором, який тягне за собою російський танк. Або ось волонтерський пікап і Himars (американська реактивна система залпового вогню). На такі пазли цього року великий попит».

Цікавлюся, чи є передсвятковий ажіо­таж? Бо коштують такі пазли недешево — від 400 до 800 грн.

«Через події в Україні настрій у лю­дей не святковий, але батьки все одно намагаються влаштувати дітям свя­то, — ділиться враженнями продавець. — Часто запитують про іграшкові авто­мати, пістолети (до війни такого ажіо­тажу не було), але не маємо таких ігра­шок. Маємо проблеми з перевезенням товару через кордон. А українські ви­робники іграшок не можуть повноцінно працювати, наприклад, в Одесі. Кажуть, тільки намагаються запустити вироб­ничий процес, вимикають електрику…».

У крамницю забігає мамочка. Розпо­відає: «Син написав листа Миколаю. По­просив цього року у нього лише рюкзак. Сказав, не хоче обтяжувати Святого… То я ось забігла купити ще якусь дрібнич­ку». Раджу мамі піти у крамницю «Усе від 3 грн», там багато різних цікавинок. Я, наприклад, побачила там настільні ігри-карти «Скажи «паляниця» і «Знаєш свою мову — знаєш свою культуру». Цікаво! «Перед вами мовна гра, яка допоможе натренувати вміння правильно та чітко вимовляти різні звуки та букви, — читаю інструкцію. — Адже недарма скоромовки в народі називають ще й чистомовками. Ці коротенькі віршики можуть добряче розвеселити, а картки зі словами допо­можуть здобути нові знання та перевіри­ти одне одного на кмітливість».

А от гра «Доброго вечора. Ми з Укра­їни!», в якій «безстрашні цигани» та «під­ступна бабця» перемагають «русскій воєнний корабль». «Заспокійливий Арес­тович» справді заспокоїть, а кожен гра­вець може поставити крапку в раунді за допомогою «паляниці». Тож беріть у руки 12 карток, грайте та зберіть найбільше національних атрибутів, щоб перемогти".

Гадаю, патріотичних іграшок мало би бути у продажу більше. Я, наприклад, шу­кала пса Патрона, але так і не знайшла… А одна мама мене запитала, чи не знаю, де купити гуджицю? Коли побачила мої круглі очі, додала: «Це така іграшка — ан­тистрес». В Інтернеті про гуджицю є чи­мало інформації…

Я запитала у диякона, керівника пресслужби Львівської архієпархії УГКЦ Ми­хайла Квасюка, які «месиджі» мають отри­мати дітлахи разом із презентами?

— Коли день Святого Миколая набли­жається, батьки мають говорити з дітьми про віру. Що означає вірити у Святого Ми­колая? Це вірити у приклад людини, яка практикувала добрі справи не для себе, а для інших. Тому вірити у Святого Миколая сьогодні - це вірити в добро! Вірити в те, що я можу бути для когось тим світлом і тією розрадою. Особливо у час війни. Усі військові, які зараз на передовій, вірять. Власне за це і стоять. За добро! Тому день Святого Миколая має бути не тільки 19 грудня, а й щодня. Кожен українець може бути помічником Святого Миколая!

Як же цього року святкувати? Не ду­маю, що треба довго мудрувати. Гарний приклад, коли тато чи мама починають розповідати дітям історії про Святого Ми­колая (багато хто не знає цього, думаю, навіть дорослі). Не спішіть одразу купу­вати дорогі подарунки, можливо, шука­ти засоби, щоб їх придбати. Для дитини важливий контакт. Особливо для дітей, які втрачають своїх батьків на полі бою…

Кожна дитина шукає найціннішого да­рунка — провести час з мамою і татом! Це дуже важливо. Якщо ми цей час про­ведемо наповнено, дитина зрозуміє, що це за свято Миколая. Це час, коли рідні люди поруч!

Схожі новини