Медяник від Святого Миколая
Чемним дітям — «миколайчики», нечемним — різочки
У ніч з 5-го на 6 грудня Святий Миколай покладе дітям під подушки подарунки, мандаринки, цукерки і різні смаколики. Здавна в Україні до свята випікали пряники — «миколайчики» — традиційне печиво, прикрашене глазур’ю і кольоровими посипками.
В Україні таке печиво називають медяниками, бо до його складу, окрім спецій, входить і мед. І хоч нині у крамницях на полицях розмаїття ласощів, не варто забувати про наші давні традиції і потішити малечу духмяною домашньою випічкою.
Відома українська кулінарна майстриня Дарія Цвек так згадувала: «Через комин, а може, крізь стіни і вікна, заходить у кожну домівку найдобріший з усіх святих — отець Миколай, щоби чемним діткам покласти під подушку подарунок. Нечемним він зазвичай кладе посріблену різочку, але й вона дуже гарна».
Дарія Цвек згадувала, що на Миколая неодмінно пекли традиційні ласощі, які називали «миколайчиками», бо з медового тіста можна було вирізати форму чоловіка — Миколая — саме на це натякає назва — і розмалювати його.
Нині смачні коржики з медом печуть й у вигляді сонечок, зірочок, місяця, ялинок, птахів, навіть козаків та янголів. Для виготовлення коржиків використовують спеціальні дерев’яні форми з традиційними українськими візерунками. Та якщо такої немає, можна зробити шаблони з товстого картону, прикладати їх до тіста і вирізати за контуром.
Класичні «миколайчики» за рецептом Дарії Цвек
Для тіста: 600 г борошна, 150 г маргарину, 200 г цукру, 2 яйця, 2 жовтки, 150 г рідкого меду, 0,5 ч. ложки меленої кориці, 0,5 ч. ложки меленої гвоздики, 1 ч. ложка соди, 2 ст. ложки сметани.
Для глазурі: 1 склянка цукрової пудри, 1 білок, 0,5 ч. ложки лимонного соку.
Просіяти борошно, додати соду і натертий на тертці маргарин, перемішати. Додати яйця, жовтки, сметану, цукор, корицю, гвоздику та мед, замісити тісто і залишити його у холодильнику на ніч. Вранці розкачати тісто завтовшки 0,5 см і вирізати майбутніх «миколайчиків».
Деко змастити олією і притрусити борошном. Викласти на нього змащені збитим яйцем коржики і випікати за температури 180°C, поки вони не стануть золотистими.
Глазур. Збити білок, поступово всипаючи цукрову пудру та додаючи лимонний сік. Коли спечені «миколайчики» трохи охолонуть, покрити їх глазур’ю.
Розпис «миколайчиків»
Основа. 3 білки збити, потрохи додаючи близько 2 склянок цукрової пудри, до консистенції сметани, щоб лилася густою, але щільною цівкою (рідша розтікатиметься, а густіша швидко застигатиме і погано малюватиме), густоту регулювати цукром, останню його частину підсипати потрохи. Розлити основу у маленькі склянки, змішати з харчовими барвниками.
Шоколадна глазур (малювати очі та обводити контури). Змішати 2−5 ст. ложок какао, 1 склянку цукру, 2−4 ст. ложки молока або води, можна додати трохи вершкового масла. Або розчинити какао у кількох ложках молока і змішати з основою. Інтенсивність забарвлення регулюють кількістю барвника.
Широким пензликом намалювати «миколайчикам» жупанчики, черевички, шапочки — суцільно, як тло. На темному тлі - обриси рук, хрестик та прикраси — малювати за допомогою тоненьких довгих шпажок світлими фарбами, на світлому тлі - темними.
Намалювати білою основою бороду з вусами, не залишаючи проміжку для рота, та брови. Намалювати рукавички, руки, хрест або мішечок з подарунками в руках, візерунки. Поки тло жупанчика не застигло, по ньому можна проставити рядок крапочок або намалювати смужки, а тоді посередині через них провести пряму чи хвилясту лінію. Коли тло застигне, можна малювати цяточки, квіточки тощо.
Намалювати очі, ніс-крапочку та вуста (по білій бороді). Обличчя малювати, коли борода вже висохне (глазур сохне дуже швидко).
Можна прикрасити миколайчика «снігом» — крапочками з білої глазурі.