Передплата 2025 «Добра кухня»

Медяник від Святого Миколая

Чемним дітям — «миколайчики», нечемним — різочки

Фото pexels
Фото pexels

У ніч з 5-го на 6 грудня Святий Миколай покладе дітям під подушки подарунки, мандаринки, цукерки і різні смаколики. Здавна в Україні до свята випікали пряники — «миколайчики» — традиційне печиво, прикрашене глазур’ю і кольоровими посипками.

В Україні таке печиво на­зивають медяниками, бо до його складу, окрім спецій, входить і мед. І хоч нині у крамницях на полицях роз­маїття ласощів, не варто забу­вати про наші давні традиції і потішити малечу духмяною до­машньою випічкою.

Відома українська кулінарна майстриня Дарія Цвек так зга­дувала: «Через комин, а може, крізь стіни і вікна, заходить у кожну домівку найдобріший з усіх святих — отець Миколай, щоби чемним діткам поклас­ти під подушку подарунок. Не­чемним він зазвичай кладе по­сріблену різочку, але й вона дуже гарна».

Дарія Цвек згадувала, що на Миколая неодмінно пекли тра­диційні ласощі, які називали «миколайчиками», бо з медо­вого тіста можна було виріза­ти форму чоловіка — Миколая — саме на це натякає назва — і розмалювати його.

Нині смачні коржики з ме­дом печуть й у вигляді соне­чок, зірочок, місяця, ялинок, птахів, навіть козаків та янго­лів. Для виготовлення коржи­ків використовують спеціальні дерев’яні форми з традицій­ними українськими візерунка­ми. Та якщо такої немає, мож­на зробити шаблони з товстого картону, прикладати їх до тіста і вирізати за контуром.

Класичні «миколайчики» за рецептом Дарії Цвек

Для тіста: 600 г борошна, 150 г маргарину, 200 г цукру, 2 яйця, 2 жовтки, 150 г рідко­го меду, 0,5 ч. ложки меле­ної кориці, 0,5 ч. ложки ме­леної гвоздики, 1 ч. ложка соди, 2 ст. ложки сметани.

Для глазурі: 1 склянка цу­крової пудри, 1 білок, 0,5 ч. ложки лимонного соку.

Просіяти борошно, додати соду і натертий на тертці марга­рин, перемішати. Додати яйця, жовтки, сметану, цукор, корицю, гвоздику та мед, замісити тісто і залишити його у холодильни­ку на ніч. Вранці розкачати тісто завтовшки 0,5 см і вирізати май­бутніх «миколайчиків».

Деко змастити олією і при­трусити борошном. Викласти на нього змащені збитим яй­цем коржики і випікати за тем­ператури 180°C, поки вони не стануть золотистими.

Глазур. Збити білок, посту­пово всипаючи цукрову пудру та додаючи лимонний сік. Коли спечені «миколайчики» трохи охолонуть, покрити їх глазур’ю.

Розпис «миколайчиків»

Основа. 3 білки збити, потро­хи додаючи близько 2 склянок цукрової пудри, до консистен­ції сметани, щоб лилася густою, але щільною цівкою (рідша роз­тікатиметься, а густіша швидко застигатиме і погано малювати­ме), густоту регулювати цукром, останню його частину підсипа­ти потрохи. Розлити основу у ма­ленькі склянки, змішати з харчо­вими барвниками.

Шоколадна глазур (малюва­ти очі та обводити контури). Змі­шати 2−5 ст. ложок какао, 1 склян­ку цукру, 2−4 ст. ложки молока або води, можна додати трохи верш­кового масла. Або розчинити ка­као у кількох ложках молока і змі­шати з основою. Інтенсивність забарвлення регулюють кількіс­тю барвника.

Широким пензликом намалю­вати «миколайчикам» жупанчики, черевички, шапочки — суцільно, як тло. На темному тлі - обриси рук, хрестик та прикраси — малю­вати за допомогою тоненьких до­вгих шпажок світлими фарбами, на світлому тлі - темними.

Намалювати білою основою бороду з вусами, не залишаючи проміжку для рота, та брови. На­малювати рукавички, руки, хрест або мішечок з подарунками в ру­ках, візерунки. Поки тло жупан­чика не застигло, по ньому мож­на проставити рядок крапочок або намалювати смужки, а тоді посередині через них провести пряму чи хвилясту лінію. Коли тло застигне, можна малювати ця­точки, квіточки тощо.

Намалювати очі, ніс-крапочку та вуста (по білій бороді). Об­личчя малювати, коли борода вже висохне (глазур сохне дуже швидко).

Можна прикрасити миколай­чика «снігом» — крапочками з бі­лої глазурі.