Передплата 2024 ВЗ

Так ось вони — «диванні експерти»!

Майстриня Олена Цілуйко з гумором підійшла до створення нових ляльок

Фото Олени Цілуйко
Фото Олени Цілуйко

Олена Цілуйко — відома львівська лялькарка. Одна з моїх улюблених майстринь. Створює авторську ляльку з пап'є-маше (композитний матеріал, що складається з паперових шматків або спеціальної пластичної целюлозної маси). Нещодавно пані Олена створила нову серію ляльок, яка має назву «Диванні подушки». Майстриня провела аналогію з «диванними експертами», які зручно вмощуються на дивані, емоційно реагують на усі події в Україні, але не стають тією рушійною силою… Серед ляльок — ретро-експертка з рожевими окулярами.

Пані Олена — багаторічна волонтерка. Зараз майстриня робить крій дощовиків і м’яких нош, а дівчата з групи «Hand Made по-львівськи для Армії руками волонтерів» беруть це все додому шити.

— Зараз дощовики і ноші є вкрай необхідні для хлопців. А також — руки, які могли б все це пошити, — каже журналістці «ВЗ» Олена Цілуйко.

Розпитую майстриню про її нових ляльок. Навесні це була серія «Міцні горіхи», присвячена українським захисникам. Неймовірні роботи!

  • Не захисники, а мрія! — так реагували на світлини «Міцних горіхів» дописувачі у соцмережах.
  • Орки зуби зламають!
  • З таким військом ми впевнено переможемо!

— Мистецтво рефлексує на події, ляльки не виключення, — каже пані Олена. — Щодо «диванних експертів», я якоюсь мірою теж трішки є «диванною подушкою», бо не перебуваю в епіцентрі подій. До цієї теми підійшла із гумором. «Диванне військо» емоційно переживає за усі події, але не стає тією рушійною силою… Не має значимості у суспільстві, на жодні процеси не впливає та не вирішує їх.

— Як вам вдається створювати такі неймовірні роботи? — запитую.

— Папір, клей, клаптики тканини + місяць-півтора часу. І ще 12 років практичного досвіду, — відповідає майстриня.

Схожі новини