Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Досі не знаю: робити всіх у жіночому образі чи урізноманітнити чоловіками?»

Киянка Анастасія Щербина працює над колекцією ляльок «Сім смертних гріхів»

Ляльки у стилі horror
Ляльки у стилі horror

23-річна киянка Анастасія Щербина виготовляє ляльок ручної роботи у незвичному жанрі - horror. На перший погляд, ці роботи лякають, але згодом стає зрозумілим їхній глибокий зміст… Анастасія працює над колекцією «Сім смертних гріхів». Наразі готові лише три ляльки з колекції - «хіть», «ненажерливість» і «заздрість».

Анастасія Щербина
Анастасія Щербина

Журналістка «ВЗ» по­спілкувалась з майстри­нею і розпитала, що її надихнуло на таку незвичну творчість?

— Творчість — це все моє жит­тя. Від самого дитинства щось створюю своїми руками, — каже Анастасія Щербина. — Потім на якийсь час довелося закину­ти творчість — через навчання, але я не припиняла малювати… Згодом дізналася про різнома­нітні матеріали для ліплення, і все, мене не зупинити! Почала робити іграшки у horror-стилі. Вони стали дуже популярними, було багато замовлень.

Загалом, завжди хотіла ство­рювати незвичних ляльок, які би викликали різні емоції. Ідея про колекцію «Сім гріхів» спала на думку після перегляду аме­риканської історії жахів. Атмос­фера того фільму мене надихну­ла. Чесно кажучи, не знала, кого саме створити, але коли до рук потрапила глина, усе стало на свої місця…

Перша лялька, яку я зробила, — «хтивість». Чорно-білого ко­льору, тому що хтивість не про любов, а про скороминуще за­доволення… Другий гріх, «не­нажерливість», — гидка товста особа. У неї немає очей, замість них чорні ямки, вона не відчу­ває ситості, їй мало й мало. В її руках — відірвана людська нога, яка символізує самопожирання.

Ще один гріх — «заздрість». На­разі моя улюблена робота. Цей «гріх» з двома головами. Одна мила й світла, друга виглядає злою. Це те, що міститься у дея­ких людях, чого не видно… Я зро­била ляльку, яка вся вкрита рана­ми, з хворобливою шкірою, — щоб було видно, як заздрість впливає на душу й тіло… Далі буде про­довження проєкту. Начебто вже є охочі придбати ці ляльки, які ко­штуватимуть чимало. Там дуже багато роботи, матеріалів, фанта­зії і часу. Досі не знаю, чи робити всі у жіночому образі, чи урізно­манітнити чоловіками? Можливо, створю дві колекції.

Я упевнена, що кожен бачить у цих роботах щось про себе і робить висновки. Зараз роблю також ляльок-ельфів — це як ін­ший вимір, щось особливе та миле. Періодично роблю також щось на замовлення.

Схожі новини