Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Музей, де можна помірятися зростом з… митрополитом Шептицьким

Серед унікальних експонатів — його нагороди, картини, посуд

Ці експонати були знайдені у родинному маєтку Шептицьких. Фото автора
Ці експонати були знайдені у родинному маєтку Шептицьких. Фото автора

Якщо ваші туристичні мандри пролягають через Яворівський район, завітайте до унікального музею у Прилбичах, зведеного на честь родини Шептицьких. З цього села вийшли митрополит Андрей Шептицький, який був великим благодійником, і його брат Климентій — засновник монашого чину Василія Великого. Музей працює при храмі Пресвятої Богородиці з 2015 року і є туристичною «фішкою» Яворівщини.

Аби зайти у музей, потріб­но спершу пройти через храм. Отець храму Пре­святої Богородиці Андрій По­бігущий, який опікується му­зеєм, каже, що за місяць храм відвідують кілька тисяч гостей. Ікони у храмі, каже Андрій Побі­гущий, написала випускниця Львівської національної ака­демії мистецтв Мар’яна Фляк. «В іконостасі храму-музею — іко­на із зображенням праведного митрополита Андрея, — зауважив Андрій Побігущий. — Митрополит ще не визнаний святим, але ми вирішили зробити ікону „з житі­єм“. Це шість картин, які відобра­жають основні події життя Шеп­тицького, — коли відслужив свою першу Службу Божу, коли став митрополитом Львівським, коли був ув’язнений, коли помер».

У музеї збереглася ікона, яка раніше вважалася зниклою, — «Найсвятіше серце Христове» авторства Софії Фредро-Шеп­тицької. Свого часу ця ікона ви­сіла у Митрополичих палатах на Святоюрській горі у Львові.

Серед унікальних експонатів музею — нагороди Шептицько­го, картини, посуд…

Звертаю увагу на кольоро­вий макет у людський зріст. Цей макет створено, щоб показа­ти високий зріст митрополита Андрея Шептицького — 2 метри 8 сантиметрів. Кожен охочий зможе стати біля макета і помі­рятися із Шептицьким. Поруч із макетом стала і я. Відчула себе Дюймовочкою…

Фото автора
Фото автора

«Невдовзі у музеї Шептицьких буде квест-гра. Потрібно буде зі­брати пазли за допомогою QR-коду, — інформує Андрій Побі­гущий. — Підказки з ікон можна буде побачити, лише присвітив­ши неоновим маркером… Час­тину грошей від екскурсій жерт­вуємо на соціальний хостел, який ми зводимо для п’ятнадцяти ро­дин вимушених переселенців».

Схожі новини