Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Молоді волонтери облаштовують житло для літніх переселенців

Рух «Будуємо Україну Разом» об'єднує ентузіастів з усієї країни та з-за кордону

Нелегке життя вимушених переселенців, які втратили свої домівки внаслідок російської агресії, полегшують волонтери громадського руху «Будуємо Україну Разом» (БУР). У ці дні на третьому поверсі гуртожитку Стрийського вищого художнього профтехучилища вони разом із дизайнерами платформи «Острів» підготували комфортне приміщення для проживання і відпочинку гостей з Донецької і Харківської областей. За місяць роботи активісти створили для них затишну вітальню (висловлюючись сучасною мовою — громадський простір), змайстрували 91 дерев’яне ліжко…

Під чужим дахом — як у себе вдома…

Все почалося з ініціативи київського архітектора Романа Стаха, який народився під Стриєм. Він дізнався про гуманітарну діяльність БУРу, волонтери якого за вісім останніх років у 87 населених пунктах дали новий дах над головою постраждалим від війни — і захотів, щоб це саме вони зробили на його малій батьківщині, яка дала прихисток сотням біженців зі сходу і центру країни.

Роман спроєктував умовний хол, світлицю, в якій вимушені переселенці (а це переважно літні люди) могли зібратися разом, погомоніти, розважитися, щоб біля них зручно було і внукам. Відтак на стіні у приміщенні з’явилося гарне «розслаблююче» панно, великий стіл, який нагадує про домашнє чаювання, лавочки з м’якими подушками, стелажі для книг та іграшок. До облаштування світлиці залучили і самих переселенців, які прикрасили кімнату вазонами. Щоб створити атмосферу легкості, затишку, тепла, всі конструкції виготовляли з дерева.

Доброволець зі США Майкл відмовився спілкуватися «мовою окупанта»

У свої будівельні табори БУР набирає ентузіастів з різним досвідом і без нього. Але обов’язково — з великою енергією до праці, до благодійництва. На місці вони з допомогою досвідчених майстрів дехто освоює перші свої спеціальності. Чимало волонтерів жили неподалік зони бойових дій, бачили руйнування, тож розуміють, як важливо допомогти потерпілим, особливо — напередодні осінньо-зимових холодів.

— Основна частина наших волонтерів це молодь, — розповіла кореспонденту «Високого Замку» активістка БУРу Христина Дубницька. — Приїжджають до нас з різних куточків країни люди з різними долями. Наприклад, дівчині Юлі у квітні вдалося вирвалася зі зруйнованого ворогом Маріуполя. Переживши ці жахи, нині вона допомагає організовувати будівельні БУРтабори. А 71-річна пані Євгенія зі Слобожанщини спеціально прибула до Стрия, щоб допомогти молодим хлопцям-дівчатам в їхньому благородному починанні. Де треба, мила, чистила, підносила майстрам матеріали…

Допомагали українським волонтерам й іноземці, однодумці зі США та Канади. Серед тих, хто облаштовував «гніздечко» для переселенців у Стрию, був американець Майкл. Іноземець міг би спілкуватися російською, яку добре знав, але робити це принципово відмовився. Сказав, що це — мова окупанта. Тому почав штудіювати українську…

Починали з ремонту розбомбленої багатоповерхівки у Краматорську

Волонтерська ініціатива «Будуємо Україну Разом» (її штаб-квартира розташована у Львові) зародилася у 2014 році, з початком російсько-української війни. Мета цього руху — відновлювати зруйноване житло, давати дах над головою тим, хто його втратив. Розпочали свою благодійну діяльність у деокупованому Краматорську на Донеччині. Першим об'єктом для відновлення стала пошкоджена ворожими снарядами багатоповерхівка. Ентузіасти вставили там пластикові вікна. Згодом власними силами відновили два повністю зруйновані будинки у селі Семенівці.

За вісім років у «БУР» влилося чотири тисячі молодих волонтерів, які працювали у будівельних таборах. Вони облаштовують для родин переселенців будинки тривалого перебування у Чернігівській, Київській областях. З початком повномасштабного вторгнення активно проявили себе ці волонтери у західних областях. Крім Стрия, відремонтували житло для вимушених переселенців у Дрогобичі, Коломиї, Івано-Франківську, Луцьку, на Рівненщині. У Соснівці біля Червонограда впорядкували колишній гуртожиток, який місцева влада віддала під тимчасове житло для приїжджих. Здирали зі стін стару побілку, наносили нову, виконували інші внутрішні роботи. «З нуля» ремонтували гуртожиток і у Дрогобичі, там довелося взятися навіть за перепланування.

Звідки кошти на благодійність?

Для втілення своїх гуманітарних ініціатив БУР працює з різними партнерами, у тому числі — міжнародними. На периферії допомагають патріотичні місцеві бізнесмени. Позитивно оцінивши озвучені проєкти з допомоги переселенцям, вони виділяють кошти для організації будівельних БУР-таборів, безкоштовно або зі значною знижкою пропонують матеріали, забезпечують волонтерів харчуванням. БУР оплачує їх проживання, доїзд.

Довелося допомагати і рятувальникам…

Чи не найцікавішим об'єктом, який відновлювали молоді волонтери з БУРу, виявилося приміщення загону Державної служби з надзвичайних ситуацій у Макарові на Київщині. Під час бойових дій у кінці лютого окупанти зруйнували другий поверх цієї будівлі, де працювали і жили «надзвичайники». Донедавна білосніжні стіни стали чорними від кіптяви. Під час чотирьох заїздів БУРівці доводили все до ладу. ДСНСники, звичайно, могли б зробити ремонт і самі, але це зайняло б щонайменше пів року. Адже щодня їм доводиться займатися своєю основною роботою: розбирати завали, які спричинили російські військові. Завдяки десанту волонтерів, які пришвидшили ремонт, рятувальники можуть тепер після роботи відпочивати майже у домашній обстановці.

Схожі новини