Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ягоди гумі – смачні та лікувальні

Окрім іншої садовини, на обійсті жительки села Малечковичів Солонківської ТГ, що неподалік Львова, Олени Приходько росте гумі

Ця культура мало по­ширена в Україні. Однак кліматичні умови нашого регіону цілком підходять для її вирощування (адже невибагли­ва до холодів).

Кущеві пані Олени близько шести років. Перші плоди дав третього сезону. З його живців господиня вже навіть отримала саджанці.

Рослина світлолюбна, надає перевагу родючим, добре дре­нованим легким ґрунтам. На­томість погано розвивається на кислих площах, Тому досвідчені господарі радять за рік до ви­саджування обробляти ділянку вапном.

Згадані кущики зазвичай сягають висоти 2 м. Ягоди достигають протягом липня, хоча можуть висіти на гілках до середини серпня (не оси­паючись). Вони зовні нагаду­ють кизил або вишні, а сма­ком схожі до яблук, хурми чи інжиру. Плоди солодкі, дещо терпкуваті. Найкраще їх їсти свіжими. Також непогано за­морожувати, сушити й дода­вати до чаю, перетирати для соусів-джемів.

Зазначені ягоди вважають джерелом молодості та довго­ліття. Вони вирізняються тонізу­ючою, загальнозміцнювальною дією й навіть запобігають роз­витку склерозу. У рослини, до речі, корисні не тільки плоди, а й листя, що містить багато віта­міну С.

За словами дбайливої жінки, гумі чудово розмножується від­садками (як смородина), гірше – здерев’янілими черешками. Хоча дехто отримує нові кущики і з насіння.

Схожі новини