Передплата 2024 ВЗ

Готує смаколики та допомагає переселенцям

Недобудоване кафе чоловіка з перших днів бойових дій стало прихистком для переселенців. Тепер цей бу­динок має символічну назву «Дах над головою»

2021 року у селі Загірному Стрийського району було створене фермерське господарство «Карпатські ґазди» (за програмою міжнародної корпорації Кортева Агрісайєнс в Україні). Його заснували Катерина Лісова разом із місцевим підприємцем Василем Загородним. За 1,5 кілометра від селища Дашави вони зводять сироварню, облаштовують козячу ферму. Поряд у кафе пана Василя можна смачно пообідати і продегустувати сири. Також неподалік є три ставки для риболовлі, відпочинкова зона.

Однак війна внесла свої корек­тиви. Недобудоване кафе чоловіка з перших днів бойових дій стало прихистком для переселенців. Тепер цей бу­динок має символічну назву «Дах над головою». Тут забезпечують їжею та всім необхідним 50-70 осіб. Різноманітну до­помогу привозять постраждалим закор­донні волонтери.

Пані Катерина перейня­лася долею переселенців, адже сама пережила щось схоже

До 2014 року мешка­ла в Алчевську, де тривалий час працювала заступником директора на державному підприємстві, а згодом за­початкувала власну справу. У спеціально облаштованих виробничих приміщеннях вона вирощувала гриби, усі­ляку зелень (руколу, кріп, пе­трушку, м’яту).

Та коли місто захопили бойовики, покинула Донбас і кілька разів переїжджала з одного місця на інше. Аж поки життя не занесло до карпатського села Орова, що неподалік Сколього.

Спочатку було нелегко. «Я прибула сюди з однією валізою та маленькою су­мочкою, бо не збиралася покидати домівку надов­го. Думала, це триватиме місяць-два», – пригадує Ка­терина Лісова.

Але все затягнулося. До­велося пускати корені на новому місці. Горяни за­безпечили гостю посудом, продуктами харчування. У селі Тухлі разом із місцевою жителькою Катериною Ільків вона заснувала ферму «Дві Катерини», продукцію якої хвалили навіть провідні ку­харі. Чудові козячі сири (ніж­ний білий та дещо твердіший і запашний копчений) неаби­як полюбили туристи. Тож доволі популярними стали гастротури. Сюди охоче на­відувалося багато людей, у тому числі й із закордону.

Тепер колишня донеччан­ка разом із партнером роз­виває своє господарство неподалік Дашави

Утриму­ють до 200 кізочок із козеня­тами, також овець. Тварини перезимували важко. Зараз господарі виводять їх на па­совище. Водночас продо­вжується окот.

Отримане молоко ен­тузіасти переробляють на сир: гірський, копчений, із пліснявою, твердий зовсім молодий і трохи старший. Охочих скуштувати такі сма­колики чимало, адже фер­мери вкладають у свою про­дукцію працю та душу.

В асортименті Катерини Лісової – різноманітні карпатські сири. Фото з архіву Катерини Лісової
В асортименті Катерини Лісової – різноманітні карпатські сири. Фото з архіву Катерини Лісової

До речі, вони мають на­міри добудувати нове при­міщення для виробничих потреб. Уже взяли на ро­боту кількох переселен­ців. Недавно пані Катери­на отримала допомогу від данських фермерів – зерно для кіз.

Ще ж підприємливі парт­нери обробляють землю: засіяли грядки, посадили картоплю. Тож будуть і свої овочі.

Читайте також: У хаті-«рукавичці» переселенці святкують уродини й грають весілля

Схожі новини