Передплата 2024 «Добра кухня»

У хаті-«рукавичці» переселенці святкують уродини й грають весілля

На Буковині сім’я прихистила 250 родин, які втекли від війни

Жителька Хотина Анастасія Сметаніна відчинила двері свого новозбудованого будинку для переселенців. І він швидко перетворився на таку собі хату-«рукавичку»: тут одночасно живуть десятки сімей, з дітками та собаками-кицями. За два місяці прихисток у цих стінах знайшли загалом понад 250 родин. А рекорд – одночасно 44 людини під одним дахом!

“Я вже шість років маму не бачила. Поїхала за кордон, щоб звести цей будинок. Ось-ось мала повернутися, але почалася війна”, – розповідає Анастасія Сметаніна (на фото крайня справа).

24 лютого звістка про те, що ро­сія напала на Україну, захопила Настю у столиці. Зателефонувала до тата, що все кидає й поверта­ється додому. Але не сама – з дру­зями, яким уже відрізаний шлях до їхніх домівок. Аби гості почувалися комфортно, у своїй двоповерхо­вій новобудові Сметаніни почали нашвидкуруч закінчувати ремонт, стелити сходи. Усі разом виноси­ли будівельне сміття та монтували розетки.

Тоді ніхто й гадки не мав, як дов­го триватимуть бойові дії. Із часом охочих сховатися від війни у від­носно тихій Буковині ставало все більше. І Настя дала оголошення, що готова кожного, хто опинив­ся без даху над головою, посели­ти у себе вдома. Гості почали їхати та й їхати. А знайомі родини та не­байдужі хотинці – зносити постіль, харчі, дитячі іграшки. І вийшов чу­довий міні-готель для переселен­ців! Хтось проситься сюди на одну-дві ночі, а хтось живе вже понад місяць. Рекорд хати-”рукавички” – одночасне розміщення 44 людей, восьми собак та двох котів!

На першому поверсі спаль­ні місця облаштовані на підлозі. Тут постелені матраци, подушки та ковдри. Навіть кухня переоб­ладнана під спальню. А столи для сніданку, вечері та перекусів (бо на обід усі ходять у місцеве кафе, яким також опікується родина Сметаніних) розміщені у коридорі. Готує для гостей бабуся Насті Зоя. Її фірмова страва – яблучний пиріг, який пече щодня.

Знайшлося місце в будинку й для ігрової кімнати. Бо часом ма­лечі збирається з десяток. Для них – розвивальні ігри, усе для творчості та телевізор з дитячи­ми телеканалами. Це допомагає найменшим швидше відійти від пережитого шоку.

У цьому будинку не минає дня без свят чи днів народжень. Навіть двічі тут уже грали весілля! Зокре­ма, одружилася пара з Чернігів­щини, яка планувала шлюб іще до війни. Закохані розповіли, що зро­били ремонт у своєму помешканні й придбали все необхідне для по­чатку сімейного життя. Але приле­тіла російська ракета – і все зго­ріло... У Хотині Настя з друзями потайки організувала для цієї пари гарну весільну церемонію. Моло­дята були вражені. А коли наре­чена кинула букет для дружок, він упав у руки Насті. І її хлопець від­разу зробив їй пропозицію руки та серця. “Наступного дня Дени­са мобілізували, – розповідає ді­вчина. – Тож своє весілля зіграємо уже після перемоги”.

На весіллі гостей коханий зробив пропозицію руки та серця господині дому – Анастасії Сметаніній (на фото перша ліворуч).
На весіллі гостей коханий зробив пропозицію руки та серця господині дому – Анастасії Сметаніній (на фото перша ліворуч).

Зараз у будинку Сметаніних в Хотині, як завжди, людно. Тут жи­вуть гості з Київщини, Харківщи­ни, Житомирщини, Чернігівщини, Донбасу. Люди різних професій, дорослі та діти, здорові та ті, хто бореться з онкологічною хворо­бою... Двері цього дому відчинені для кожного.

Вона наша рятівниця, кажуть гості про Анастасію Сметаніну, вражені безмежжям її щирої душі.

Читайте також: «Привид Києва» постав на Закарпатті

Схожі новини