Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Дорога до Різдва» з гучною колядою

Вистава, яку написала і поставила у Першому театрі режисерка Ольга Гапа, святкує 5-річний ювілей

Як пояснити дитині, що таке Різдво і чому ставлять шопку, хто ці люди і тварини у ній? Чому ходять колядники і прославляють Христа? А у Першому театрі цю «проблему» вирішила ще 2017 року режисер-постановник Ольга Гапа, поставивши виставу «Дорога до Різдва».

Журналістка «ВЗ» колядувала разом з акторами, які у фіналі вийшли у глядацьку залу «засівати». Вже потім я запитувала у дітей, що вони зрозуміли у виставі. Здивувалася, що малята, які ще не ходять до школи, зуміли переказати сюжет казки. Вони зрозуміли, бо їм вона сподобалася…

Фото автора
Фото автора

Головні героїні вистави - дві сестрички Даринка та Настуня готуються до святкування

Даринка вчить колядки і збирається до шопки, щоб подивитися на народження маленького Ісусика, а Настуня поспішає на шопінг, бо для справжнього свята їй потрібен новий одяг. Даринка намагається переконати сестру піти з нею до шопки, але це не вдається, і сестрички сваряться. Однак стається справжнє диво – з’являється Ангел, який допомагає Даринці разом з Настунею потрапити у час, коли народився наш Спаситель, а проведе їх у далеку дорогу Віслючок з шопки. Можливо, це допоможе Настуні знову повірити у диво Різдвяних свят? Зникають усі магазини, будинки, світло – усе, що так цікавило Настуню. Тепер сестрички вирушають у непросту дорогу до Різдва!

- Пані Олю, як з’явилася ідея вивести у глядацьку залу колядників – акторів театру?

- Вистава «Дорога до Різдва» з’явилася у Першому ще п’ять років тому – прем’єра відбулася 8 січня 2017 року, - розповіла журналістці «ВЗ» режисер-постановник Ольга Гапа. – У нас є вистава «Стежечка Святого Миколая», а от про Різдво не було нічого. Художній керівник театру Юрій Мисак запитав, чи не могла б я щось таке цікаве придумати для діток. Такого, щоб легко сприймали діти, на жаль, не знайшла нічого. Бо стовідсоткове відтворення вертепу діти не завжди сприймають. Чортів бояться, Ірода також... От і сіла сама писати сценарій. Тому з’явилися і Даринка з Настунею, і Віслючок у мене вийшов такий добрий та веселий.

- А той вихід колядників між рядами – теж ваша ідея?

- Звісно. Ще коли писала сценарій, вирішила, що у музичному оформленні головною буде актриса нашого театру Дана Бончук.

Вона настільки музично обдарована, знає багато автентичних пісень, колядок, що з нею працювати – одне задоволення. Дана навчила усіх тих колядок, які звучать у виставі. Актори колядують на два і навіть на три голоси. Тішуся, що нам це вдалося, бо актори несуть світло у зал, позитив, я бачу очі глядачів – усі світяться.

- З акторами виходить засівати маленька дитина…

- Я дозволила, бо у нас у театрі є акторські родини. Саме у цій виставі мама грає роль сестрички Настуні, а тато – роль Царя. Доводиться брати зі собою дитину. Але той Дмитрик Бартков з усією відповідальністю ставиться до ролі.

Читайте також: «Білий птах з чорною ознакою» — як роз’ятрена драма рідного краю

Схожі новини