Передплата 2024 ВЗ

«Свій перший вертеп я намалював після вечорниць, які побачив на сцені заньківчан»

У мистецькій галереї PM Gallery відкрилася виставка народного художника України Петра Сипняка «Різдвяна містерія»

Напередодні Різдва Христового всі в очікуванні дива. Хтось загадує бажання і чекає, коли зійде Різдвяна зірка, а хтось хоче поринути у магію Різдвяної ночі вже сьогодні. Наблизити свято вирішив народний художник України Петро Сипняк. У мистецькій галереї PM Gallery митець відкрив виставку «Різдвяна містерія».

- Ще влітку цього року керівник галереї PM Gallery Надя Тислюк запропонувала мені зробити Різдвяну виставку, - розповів журналістці «ВЗ» Петро Сипняк. – Тематику продумував і почав готуватися. На виставці «Різдвяна містерія» представлені полотна, які я створив протягом минулого і цього року.

- Дуже багато полотен, на яких йдуть колядники з Різдвяною зіркою.

- Майже всі з Зіркою, бо у вертепі має бути Зірка. Це ж як основний елемент вертепу. Ну, а далі викладав на полотно усю свою фантазію. Та й тематика «вдячна», бо ж нема чітких рамок, у яких костюмах йде вертеп чи скільки людей має бути. Можна зробити і кілька Звіздарів, і Трьох Царів. Коли починалися християнські вертепи, їх робили по-різному. Якщо не було костюмів, брали покривало чи полотно, а на голову вирізали корону. Головне було мати зі собою шопку. Присутнім у вертепі був циган. Я його завжди малюю зі скрипкою. Обов’язково жида і чортика.

- Бачу, вони у вас всі такі дуже добродушні…

- Та, бо вони не можуть недобродушні, бо ж – велике свято. Я ж сам маленькою дитиною ходив колядувати, сіяти. Пригадую, мій дідо одягав кожуха – бабуся вивертала його навиворіт, і ходив колядувати на церкву. Грошей собі не брали, бо віддавали. Але у кожній хаті колядників пригощали, то дідо повертався додому добряче «тепленьким». У ті радянські часи старші люди ще мали можливість ходити з колядою, а нас, дітей, ганяли. Ходили вчителі, директор і стежили, щоб ми не колядували і не ходили з вертепом. Навіть дільничний міг приїхати і порозганяти колядників. Часи були страшні!

- Не можна було і колядувати, і ви не могли малювати Різдвяне дійство…

- У 90-х роках у Театрі Марії Заньковецької зробили вечорниці і поставили вертеп. Я побачив то дійство, мене це так сильно захопило, що я відразу намалював свій перший вертеп. І подарував його Святославу Максимчуку. Відтоді вже 30 років малюю на тему Різдва. Але я досі шукаю якісь цікавинки, щоб викласти їх на полотно.

До розмови долучилася «винуватиця», з подачі якої і маємо нагоду милуватися «Різдвяною містерією», керівник галереї PM Gallery Надя Тислюк.

- Пані Надю, чому саме Петрові Сипняку ви запропонували зробити виставку до Різдва?

- Моя відповідь буде дуже простою – вважаю Петра Сипняка, як автора-візитівкою різдвяного настрою. Його роботи – впізнавані, без вертепів Сипняка не обходиться жодна виставка у нашому місті. Мій вибір у тому плані був логічним.

- Багато відвідувачів вже бачили «Різдвяну містерію», чи відчувається піднесення настрою перед святами?

- Виставка тільки відкрилася, а відвідувачів вже було досить багато. Дехто телефонує і цікавиться, коли можна зайти. Вже навіть зголосилося кілька людей, які мають намір придбати деякі роботи автора. Люди заскучали за добротним мистецтвом, яке можна побачити на власні очі. Бо жодна виставка онлайн не замінить живого споглядання. На відкритті одна з наших постійних відвідувачок сказала: «Як тільки я побачила цю виставку, відразу захотіла колядувати».

Місяць триватиме виставка, тому атмосфера свята у PM Gallery триватиме майже до кінця січня.

Читайте також: У центрі Львова відкривають різдвяну шопку (НАЖИВО)

Схожі новини