Передплата 2024 «Добрий господар»

Депутати не погодили демонтаж пам‘ятника Францу Ксаверу Моцарту

“За” висловилися лише 12 депутатів, які вважають, що спочатку має бути конкурс та обговорення, а тоді пам’ятник, а не навпаки

У вівторок, 30 листопада, депутати Львівської міської ради не підтримали електронну петицію про демонтаж пам’ятника композитору Францу Ксаверу Моцарту, що на площі Маланюка. Він залишається на місці і його ніхто не чіпатиме. «За» проголосували лише 12 депутатів. Серед тих, хто «за» — депутати від фракції «Європейська Солідарність» Роман Грицевич, Володимир Лесик, Юрій Ломага, Оксана Маруняк, Тетяна Шевченко, а також одноголосно депутати від фракції «Свобода».

Результати голосування
Результати голосування

Нагадаємо, питання про демонтаж пам’ятника композитору Францу Ксаверу Моцарту винесли на сесію Львівської міської ради, оскільки відповідна електронна петиція набрала необхідну кількість голосів (500). Петицію зареєструвала львів'янка Наталія Криничанка, яка вважає, що пам'ятник встановлений не законно і спотворює мистецький простір Львова.

Пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту у Львові встановили на площі Маланюка у рамках п'ятого ювілейного фестивалю LvivMozArt та на честь його 230-річчя з дня народження. Він викликав шквал критики ще на етапі проєкту…

Серед тих, хто 30 листопада 2021 року підтримав петицію щодо знесення монументу — секретар Львівської міської ради, «свободівець» Маркіян Лопачак. Депутат пояснив, що не згоден з тим, що пам’ятник Моцарту встановили саме на площі Маланюка і що варто спершу було провести необхідні консультації.

«Мій голос був не стільки „за“ демонтаж, як голос „проти“ маніпуляцій і підміни понять, якими скористався міський голова Львова під час встановлення цього пам’ятника, — сказала „ВЗ“ депутатка Львівської міської ради Оксана Маруняк. — Вважаю, що не можна у місті ставити пам'ятники без погодження з громадою у „ручному режимі“ та називати пам'ятники — пам'ятним знаком. А чому це зробили? Щоб обійти процедуру конкурсу та процедуру громадських обговорень. З цієї ситуації зробила висновок: будь-хто, хто має гроші чи авторитет у вузьких мистецьких колах, може звернутися до мера і сказати, що хоче встановити пам'ятник будь-кому… Це неправильно. Людей мають спитати, чи хочуть вони в центрі міста, на площі Маланюка бачити такий-то монумент. Найгірше ще і те, що деякі особи назвали львів’ян, які були проти такої процедури, невігласами і людьми без мистецького смаку. Саме тому голосувала „за“ петицію. Бо спочатку має бути конкурс та обговорення, а тоді пам’ятник, а не навпаки».

Напередодні сесії Львівської міської ради з офіційною заявою до міських обранців звернувся віцеректор Українського Католицького Університету у Львові, правозахисник, публіцист, релігієзнавець, член-засновник Української Гельсінської групи Мирослав Маринович:

«Міська рада не може бути істиною в останній інстанції, коли йдеться про мистецькі дискусії. Інакше Львів повернеться до радянської практики, яка нами, здавалося, вже давно засуджена. Те, що мистецькі смаки городян не збігаються, є звичною реальністю європейських міст — Париж, Відень, Мюнхен і Львів пережили подібні смакові колізії. Я шаную думку львів'ян, яким не подобається робота австрійського скульптора Себастіана Швайкерта. Демонтажем пам'ятника міська рада засигналізувала б, що Львів перебуває поза європейським культурним простором на радість нашим ворогам».

З аналогічним закликом до міських депутатів звернулася і диригентка, засновниця та артдиректорка Міжнародного фестивалю класичної музики LvivMozArt Оксана Линів, яка була головною ініціаторкою спорудження у місті Лева пам’ятника на честь австрійського композитора.

Австрійський скульптор Себастіан Швайкерт пояснив свою роботу епатажністю і змістовною концепцією, де відображена непроста доля Франца Ксавера. Впродовж усього життя над Моцартом молодшим тяжіла слава батька, геніального Вольфганга Амадея Моцарта. Композитор ніяк не міг звільнитися від цього тягаря, перебуваючи у власних мистецьких пошуках.

Тим часом, у Львові розглядають ідею зведення альтернативного пам’ятника Моцарту молодшому, який би не викликав дискусій в різних мистецьких середовищах і примирив львів’ян. З такою ініціативою виступила рестораторка Тетяна Абрамова.

«Пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту викликав забагато дискусій та негативу у Львові. Ми, автори ресторану хочемо збалансувати ситуацію та помирити громаду міста, — повідомила рестораторка. — Пропонуємо усім, хто вважає, що пам'ятник талановитому композитору, котрий зробив видатний внесок у розвиток Львова, має виглядати інакше, вносити свої пропозиції. А ми, за допомогою львівських скульпторів, відберемо найкращі пропозиції, проведемо (після відкриття ресторану у другій половині грудня) обговорення з фахівцями, поставимо пропозиції на голосування. Якщо знайдемо рішення, котре поєднає „Два Львова“, оплатимо виготовлення та за потреби надамо місце для встановлення у закладі».

Читайте також: Рейтинг комфортних міст: Тернопіль очолив список, Львів — пасе задніх

Схожі новини