Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Рейтинг комфортних міст: Тернопіль очолив список, Львів – пасе задніх

У рейтингу найкомфортніших міст України місто Лева на 15-му місці в списку

Тернопіль посів перше місце у списку найкомфортніших міст України. Львів опинився аж на 15-й сходинці рейтингу. За версією експертів журналу «Фокус», у Тернополі хороша екологічна ситуація, менше злочинів, нижчі ціни на усе: від продуктів до одягу. А ще тут швидкими темпами, ніж де-інде доводять до ладу інфраструктуру.

«При підготовці довідок про міста, які увійшли у рейтинг редакція звертала увагу перш за все на новини, пов'язані зі станом місцевої інфраструктури. І тут можна знайти привід для оптимізму: в більшості випадків у міру сил її намагаються розвивати, — йдеться у повідомленні „Фокуса“. — З 2020 року в Тернополі і області тривають ремонтні роботи дорожньої інфраструктури. Торік відремонтували 162 км доріг державного значення. На 2021-й запланували ремонт ще 200 км. Зокрема, кладуть асфальт на об'їзній трасі навколо Тернополя, ведуть шляхи від обласного центру до менших міст і сіл. У населених пунктах крім проїжджої частини облаштовують тротуари, велодоріжки та освітлення».

На другій сходинці найкомфортніших міст України — Івано-Франківськ. На третьому місці — Хмельницький. Далі у рейтингу найкомфортніших міст — Вінниця, Рівне, Черкаси, Київ, Чернівці… Останні у рейтингу — Херсон і Маріуполь.

Таблиця: Фокус
Таблиця: Фокус

Економічний експерт та громадський діяч Василь Магеровський сказав «ВЗ», що рейтинг Львова, а саме аж 15-е місце, на жаль, виправданий.

«Ключова фраза від експертів, які складали рейтинг про Львів така: тут впродовж двох років мають намір завершити будівництво сміттєпереробного заводу. Але, на думку міністра захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Романа Абрамовського, одного заводу настільки великому місту буде замало. І справді експерти праві, — каже пан Василь. — Скільки років говорять про сміттєвий завод, але віз і далі там. Не скажу, що в нас хороша ситуація і з ремонтом доріг. Майже усі графіки зриваються, а чиновники тим часом пояснюють, що це, мовляв тендерні процедури затягують, чи охочих підрядників немає. А от чому такої проблеми немає у Тернополі, яке посіло першу сходинку рейтингу найкомфортніших міст країни? Питання, мабуть, риторичне».

Засновник громадської організації «За якісний транспорт» Святослав Товстига каже, інфраструктуру оцінюють за п'ятьма показниками і електронний квиток — додаткова перевага щодо покращення інфраструктури.

«Я проаналізував цей рейтинг і зауважив один нюанс: львів'яни все ж бачать певні зміни в місті, але не бачать логічності щодо першочерговості ремонту тих чи інших вулиць, — каже Святослав Товстига у коментарі „ВЗ“. — Навіть, попри інвестування коштів. Це не ті рішення влади, на які чекали містяни. Наприклад, чи треба було першочергово ремонтувати вулицю Хуторівку? Для львів'ян би було краще ремонт вулиці Княгині Ольги й там могли б їздити низькопідлогові трамваї. Це би більше оцінили!».

У Львівській міській раді «ВЗ» офіційно відмовилися коментувати 15-е місце Львова у рейтингу комфортних міст…

Читайте також: «Це провал: ні е-квитка, ні паркінгів, зате затори та їзда маршруток, як у глухому селі»

Схожі новини