Передплата 2024 «Добра кухня»

«Каструля борщу», яку з’їдають разом з черпаком

Дмитро Никифоренко з Дніпра випікає дивовижні торти

Мабуть, важко знайти чоловіка, який би не любив борщу. Цю першу страву люблять і жінки, а особливо, якщо вона… солодка. Саме таку 6-кілограмову «каструлю борщу» з кришкою і алюмінієвим черпаком створив Дмитро Никифоренко з Дніпра. А до цього кулінарного шедевра, як і годиться, «поклав» буханець хліба, молоденьку цибульку і головку часнику. І усе це також… солодке. Бо це торт! Звідки з’явилася така ідея і як довго випікає такі «твори мистецтва», журналістка «ВЗ» запитала у Дмитра Никифоренка.

Борщ-торт. Фото з особистого альбому Дмитра Никифоренка.
Борщ-торт. Фото з особистого альбому Дмитра Никифоренка.

— Усі ідеї мені підказують замовники, — каже пан Дмитро. — Людина каже, яким би хотіла бачити виріб, а я лише втілюю.

— Може, і креслення спеціальні робите перед тим, як приступити до випічки?

— Ніколи нічого не малював і не креслив. Так, є кондитери, які це роблять, я ж до таких не належу. Усі креслення у мене в голові. Я бачу, який торт має вийти готовим.

— На думку французів, найкращі шеф-кухарі — чоловіки. Але ми звикли, що випічкою, а особливо тортами з фантазією, має займатися жінка. Як давно займаєтеся кондитерською справою?

— Майже 10 років. За освітою я кухар. Тож приготувати щось смачненьке для мене нескладно. Але тоді це не були солодкі вироби. Випікати колись мене вчила мама, і мені цей процес дуже подобався. А почалося все дуже банально просто. У мене народився син, потрібні були гроші, я розумів, що принести їх додому маю я. І був додатковий заробіток, бо я і й на охороні працював, і на будівництві. Як у більшості кондитерів, «друзі попросили зробити», так і у мене вийшло. Одного разу мене попросили зробити торт, і я його зробив. Тоді він не був такий, який би я зробив зараз, не все було так акуратненько, як тепер. Але ж зробив! Та й 10 років тому такі торти мало хто робив.

— А коли приготували щось смачненьке вперше самі, без допомоги мами?

— О, це було тоді, коли батько потрапив до лікарні. Йому зробили операцію. Мені було 14 років, вдома я був сам, от і вирішив приготувати татові сюрприз — посмажити оладки. Правда, на 500 грамів молока я дав 10 яєць. Це були не оладки, а яйцеподібна страва. Тато, звісно, щоб мене не розчаровувати, з’їв. А потім я «підсів» на дріжджове тісто. Бабуся навчила мене працювати з дріжджами, і мені цей процес подобався. Випікав булочки, пироги з різними начинками.

— Тепер, мабуть, маєте власну кондитерську?

— На жаль, не маю. Працюю вдома. Хоча давно мрію відкрити кондитерську, але постійно все впирається у складне становище у країні. Та й розумію, що відкрити щось своє — задоволення дуже дороге.

Фото з особистого альбому Дмитра Никифоренка.
Фото з особистого альбому Дмитра Никифоренка.

— Як довго працюєте над одним тортом?

— Від випічки коржів і до завершення — доба. Торт випікаю від трьох кілограмів і більше. Але був і на 25 кілограмів. От я його зробив на міський конкурс «Золотий ананас». У мене був дракон на червоному торті. Якщо треба ліпити фігурки, то я їх роблю заздалегідь. Готових не купую — все роблю сам.

Торт дракон. Фото з особистого альбому Дмитра Никифоренка.
Торт дракон. Фото з особистого альбому Дмитра Никифоренка.

— Яка у вас цінова політика? Оцінюєте роботу від кілограма чи від готового виробу?

— Усе залежить від складності торта. І тоді встановлюю ціну за кілограм ваги — від 500 до 600 гривень за кілограм. Сюди входять усі прикраси.

Фото з особистого альбому Дмитра Никифоренка.
Фото з особистого альбому Дмитра Никифоренка.

— А були такі моменти, коли від готового виробу замовники відмовлялися?

— Не було жодного разу.

Фото з особистого альбому Дмитра Никифоренка.
Фото з особистого альбому Дмитра Никифоренка.

— За десять років багато тортів напекли?

— Не рахував ніколи. Але, думаю, далеко за тисячу.

— Який найоригінальніший торт, окрім «каструлі з борщем», ви зробили?

— Боюся видатися нескромним, але кожен мій торт — оригінальний. Але був серед них справді — най-най… Це — космічний корабель.

— А для дружини і дітей які торти випікаєте — з прикрасами чи без?

— Найзвичайнісінькі. Без прикрас. Головне, щоб було смачно. Бо зовнішній вигляд не відіграє важливої ролі.

Фото з особистого альбому Дмитра Никифоренка.
Фото з особистого альбому Дмитра Никифоренка.
Фото з особистого альбому Дмитра Никифоренка.
Фото з особистого альбому Дмитра Никифоренка.

Читайте також: Над тортом «Чорна перлина» працювала понад два тижні

Схожі новини