«Живий хліб» випікає із любов’ю
У селі Гринівці Тлумацької територіальної громади, де народилася і виросла Наталія Слободян (Байдюк), ще недавно хліб випікали в кожній хаті. Коли з комина тягнувся догори високий стовп диму, це означало, що невдовзі будуть на столі свіжі духмяні паляниці
:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/528677/khlib.jpg)
Особливо часто займалася таким бабуся пані Наталії - Михайлина Миколаївна. Десятиліттями вона готувала розчин, згодом вимішувала тісто й наповнювала бляшані форми. Їх клала у напалену грабовими полінцями піч, підштовхуючи кочергою.
Онучка змалку захоплено спостерігала за таким цікавим дійством. А дещо підрісши, активно брала в ньому участь. Зокрема, пам’ятає, як школяркою довго місила свою першу діжу. Аж піт рясно вкрив чоло!
Героїня нашої розповіді продовжувала улюблену справу й тоді, коли стала дорослою і працювала в районній газеті «Злагода». Не відцуралася від «бабусиного заняття» навіть після того, як переїхала на постійне місце проживання в штат Індіана (США). І там видає «на-гора» українські буханці на заквасці (без дріжджів), смак яких значно ліпший, ніж заокеанських.
Чому? Бо Наталія Слободян використовує житнє, пшеничне та спельтове борошно. Також докидає зерна кмину, льону, соняшнику, подрібнені горіхи. А ще (і це чи не найголовніше!) вкладає багато терпіння, любові, тепла рук та серця, що дає свої результати.
До речі, молода жінка постійно експериментує. Так, недавно освоїла нову технологію випікання насущного, використовуючи зброджене виноградне сусло (перероблену відтиснуту м’якоть). Рецепт запозичила у грузинських монахів. Отриманий хліб назвала євхаристійським. Він темного кольору, ароматний, а смак — справді божественний!
Знаючи про такі здібності, люди часто просять «американську покутянку» щось спекти на урочистості, забави. Скажімо, недавно одна литовська родина замовила їй на весілля український «вишитий» калач. Його охоче споживали наречені, батьки та гості.
Михайло БАТІГ