Ароматний кавовий пиріг: ідеальний десерт до чаю або кави
Цей пиріг має насичений смак із нотками меду, горіхів та свіжозвареної кави. Завдяки м’якій текстурі та приємній солодкості він стане чудовим доповненням до будь-якого чаювання. А якщо додати трохи джему, смак стане ще яскравішим. Простий у приготуванні, але по-справжньому вишуканий
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/528688/kavovyi-pyrih.jpg)
250−300 г борошна, 180 г коричневого цукру, 300 г меду, 150 г очищених волоських горіхів, 2 ст. ложки меленої кави, 1 ч. ложка соди, сіль — на кінчику ножа, цукрова пудра — для посипання.
Мелену каву насипати в каструлю і залити 300 мл води. На мінімальному вогні довести до кипіння і зняти з плити, не даючи кипіти. Залишити на 10 хв і процідити.
У кавовий відвар додати цукор і мед. Знову поставити на вогонь і, помішуючи, трохи нагріти, щоб вийшов сироп однорідної консистенції.
Волоські горіхи злегка підрум'янити на сухій пательні, часто помішуючи, і дати охолонути. Посікти ножем, додати у кавовий сироп. Всипати у сироп з горіхами соду і дрібку солі, перемішати. Зверху просіяти через дрібне сито борошно. Ретельно вимісити тісто.
Круглу форму діам. 26 см вистелити змащеним олією пергаментом і злегка припорошити борошном. Вилити тісто і випікати за температури 170°C 50−55 хв.
Готовому пирогу дати трохи охолонути, потім викласти на решітку. Коли охолоне, посипати цукровою пудрою.
Можна додати у тісто звичайний білий цукор, але щоб смак випічки вийшов більш насиченим, тоді краще додати темний мед, наприклад, гречаний.
Охололий кавовий пиріг можна розрізати надвоє і змастити густим джемом: полуничним, вишневим, смородиновим. Потім скласти, трохи притиснути, загорнути у плівку і залишити на 1 год у прохолодному місці.