Передплата 2025 «Добрий господар»

Ароматний кавовий пиріг: ідеальний десерт до чаю або кави

Цей пиріг має насичений смак із нотками меду, горіхів та свіжозвареної кави. Завдяки м’якій текстурі та приємній солодкості він стане чудовим доповненням до будь-якого чаювання. А якщо додати трохи джему, смак стане ще яскравішим. Простий у приготуванні, але по-справжньому вишуканий

Кавовий пиріг
Кавовий пиріг

250−300 г борошна, 180 г коричневого цукру, 300 г меду, 150 г очищених волось­ких горіхів, 2 ст. ложки меле­ної кави, 1 ч. ложка соди, сіль — на кінчику ножа, цукрова пу­дра — для посипання.

Мелену каву насипати в ка­струлю і залити 300 мл води. На мінімальному вогні довести до кипіння і зняти з плити, не даючи кипіти. Залишити на 10 хв і процідити.

У кавовий відвар додати цу­кор і мед. Знову поставити на вогонь і, помішуючи, трохи на­гріти, щоб вийшов сироп одно­рідної консистенції.

Волоські горіхи злегка підрум'янити на сухій пательні, часто помішуючи, і дати охоло­нути. Посікти ножем, додати у кавовий сироп. Всипати у сироп з горіхами соду і дрібку солі, перемішати. Зверху просіяти через дрібне сито борошно. Ре­тельно вимісити тісто.

Круглу форму діам. 26 см вистелити змащеним олією пергаментом і злегка припоро­шити борошном. Вилити тісто і випікати за температури 170°C 50−55 хв.

Готовому пирогу дати трохи охолонути, потім викласти на решітку. Коли охолоне, посипа­ти цукровою пудрою.

Можна додати у тісто звичай­ний білий цукор, але щоб смак випічки вийшов більш насиче­ним, тоді краще додати темний мед, наприклад, гречаний.

Охололий кавовий пиріг мож­на розрізати надвоє і змастити густим джемом: полуничним, вишневим, смородиновим. По­тім скласти, трохи притиснути, загорнути у плівку і залишити на 1 год у прохолодному місці.