Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Для пікантного смаку і пряного аромату

Спеції і трави у консервації

Поліпшити смак маринованих і квашених на зиму овочів, надати приємного аромату, зберегти пружність і хрускіт, а також убезпечити від мікробів допоможуть спеції і трави.

Сіль кухонна. Охороняє ово­чі від мікробів, надає смаку. Кон­центрація солі в маринаді має ста­новити 4−8% - на 1 л заливки слід додати 40−80 г солі, краще дрібної, вона швидше розчиниться у воді.

Листя і корінь хрону. Овочі з листям і корінням хрону будуть хрусткими і міцними, з пекучим смаком і своєрідним ароматом.

Листя вишні і смородини. До­поможе зберегти овочі хрустки­ми. Використовують разом з лис­тям хрону.

Листя дуба. Використовують для консервації огірків і помідорів. Надає овочам специфічного аро­мату і міцності, не дає овочам роз­тріскуватися. Достатньо одного- двох листочків на банку.

Листя селери. Надає яскра­во вираженого пряного смаку.

Лаврове листя. Прянощі з при­ємним ароматом і гіркуватим терп­ким смаком. Використовують для маринування та квашення помідо­рів, огірків, кабачків, патисонів, ка­пусти, буряка, овочевих салатів.

Духмяний перець. Надає чудо­вого аромату, гостро-пряного і пеку­чого смаку. Духмяний перець краще додавати в киплячу воду чи розсіл.

Гострий перець (чилі). Надає овочам пікантного смаку. Гостро­ту регулюйте, вибираючи різні сор­ти гострого перцю, кількість, а також поєднання з іншими овочами. Мож­на використовувати як сушений ме­лений або цілий перець, так і свіжий.

Чорний перець. Використо­вують горошини або мелений пе­рець. Надає пряного аромату і го­строго пекучого смаку.

Часник. Надає гострого смаку і яскравого аромату. При квашенні і консервації овочів часником кра­ще не зловживати, бо велика кіль­кість часнику розм’якшує овочі.

«Парасольки» кропу. Нада­ють пряного і насиченого аро­мату. «Парасольки» промивають і засушують для використання.

Бадилля моркви. Надає тон­кого солодкуватого аромату. Вико­ристовують свіжі пухнасті гілочки.

Гірчиця. Зерна і порошок гір­чиці додають у маринад. У соління додають і готову приправу з гірчи­ці з оцтом, сіллю, водою… Надає гострого і пекучого смаку.

Зелень петрушки. Надає ніж­ного пряного аромату і солодкува­того смаку.

Базилік. Листя базиліку має приємний аромат. Чудово поєдну­ється з помідорами, болгарським перцем, квасолею, огірками, ка­бачками і патисонами.

М’ята. Надає свіжого ментоло­вого аромату.

Чебрець. Має пряний аромат. Для консервації достатньо неве­ликої гілочки свіжого або сушено­го чебрецю.

Майоран. Надає солодко­го пряно-квіткового аромату, го­стро-пряного і пекучого смаку. Ви­користовують у квашенні огірків, помідорів, патисонів, кабачків, ка­пусти. Дає можливість довше збе­рігати заготовки.

Гвоздика. Надає консерво­ваним овочам пікантного смаку і приємного пряного аромату. Гвоз­дика не має бути сухою. Гвозди­ка доброї якості — олійна, якщо по­класти у склянку з водою, вона має стояти вертикально.

Бадьян. У смаку й ароматі зіро­чок бадьяну переплелися гострі, терпкі, гіркі і солодкі нотки. Він продовжує термін зберігання ово­чів за консервації. Але бадьян слід використовувати помірно, надли­шок цієї спеції зробить консерва­цію гіркою.

Коріандр (кінза). Насіння коріан­дру додають у маринад для солодку­ватого аромату з нотками анісу.

Кардамон. Надає пекучого смаку з нотками лимона. Виби­райте темно-зелений кардамон, не блідий.

Кмин. Надає консервованим овочам терпкого гоструватого смаку і запаху.

Цибуля ріпчаста. Використо­вують у консервуванні як пряно- смакову добавку.

Помідори з виноградом і перцем

2,5 кг помідорів, 2 середні болгарські перці, 200 г чорного винограду, 6 невеликих зубчи­ків часнику, по 3 листки сморо­дини, вишні і базиліку, 1 листок хрону, 3 л води, по 1,5 ст. ложки цукру і солі, 1 ч. ложка оцту 9%, 6 горошин духмяного перцю.

Промити овочі і виноград, час­ник очистити. Помідори наколоти виделкою біля плодоніжки. Ошпа­рити три 1-літрові банки окропом, на дно кожної покласти по проми­тому листочку смородини, вишні і третину листочка хрону. Додати по 2 горошини духмяного перцю. По­тім викласти у банки по рівній кіль­кості винограду, перцю, часнику. Зверху — помідори і листочок ба­зиліку. Додати по 1,5 ч. ложки солі і цукру. Банки з овочами залити окропом, прикрити чистими криш­ками і залишити на 20 хв. Розсіл злити, довести до кипіння, додати оцет. Знову залити розсіл у банки і закрутити.

Помідори з цибулею і перцем

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
1,5 кг помідорів, 100 г цибу­лі, 200 г болгарського перцю, 1 невелика головка часнику, кріп, листя вишні, смородини — до смаку, 1,5 л води, 100 мл оцту 9%, 3,5 ст. ложки цукру, 1,5 ст. ложки солі, пекучий перець го­рошком — до смаку.

Дві 1-літрові банки дуже ре­тельно вимити, облити окропом. Вимити помідори, очистити цибу­лю, часник і болгарський перець. Кришки простерилізувати.

Болгарський перець наріза­ти соломкою, цибулю — півкільця­ми, часник розрізати на 4 частини вздовж. У банки на дно поклас­ти по кілька листочків смородини, вишні, по щедрій дрібці сушено­го кропу. Додати частину часнику, по 1−2 горошини пекучого перцю. Щільно вкласти у банки помідори, чергуючи їх з болгарським пер­цем, часником і цибулею. Довес­ти воду до кипіння, додати сіль і цукор, проварити 1 хв. Остудити трохи (до 80°С), влити оцет. Зали­ти маринадом помідори, прикри­ти кришками і стерилізувати у ки­плячій воді 10 хв. Закрити кришки спеціальним ключем, перевернути банки догори дном і залишити ви­стигати. Через добу можна пере­нести консервацію у прохолодне темне місце для зберігання.

Читайте також: Не салатами єдиними: що можна приготувати з огірків

Схожі новини