Передплата 2025 «Добра кухня»

Що можна і не можна класти у Великодній кошик?

Святити на Великдень страви, які згадуються у Біблії в розділі про світле Воскресіння Христове, давня українська традиція. Часто люди несуть святити все, що планують їсти на Великдень. Деякі кладуть туди цукерки, шоколадні яйця, салати, навіть банани, авокадо та помідори. Мабуть, думають, що завдяки освяченню дієтичних продуктів буде легше дотримуватися усіх рівнів тренувань та харчування (для тих, хто дбає про красиву фігуру)

Фото pexels
Фото pexels

Священники кажуть, із категорично заборонених церквою речей: ножі, магічні талісмани, ювелірні вироби, ключі від квартири чи машини, гаманці, парфуми, алкогольні напої.

Що має бути у Великодньому кошику?

Насамперед — паска. Це обрядовий хліб, який у давнину означав повноту життя і є головним атрибутом свята та великоднього кошика. Важливий не тільки рецепт, а й атмосфера, у якій печуть паски. Під час випікання не можна було лаятися та гримати хатніми дверима. А ще бути в поганому настрої. По пасках навіть ворожили. Якщо паска не допеклася, або тріснула — погана прикмета. Тепер теж є певні прикмети. Якщо придбана в магазині паска має якийсь дефект — «пасхальний рік» буде невдалим. Варто ретельно обирати паски, які несете для освячення в церкву.

У великодньому кошику мають бути яйця. За традицією мають бути саме червоні, як символ народження нового життя. Яйце вважалося символом Всесвіту і Воскресіння. А червоний — колір крові, вогню, отже, могутній оберіг.

Третє місце — м’ясні продукти. На Великдень українці за традицією запікали ціле порося та несли його святити. Пізніше стали класти у кошик вироби зі свинини — шинку, ковбасу, буженину, сало.

У великодньому кошику мають бути обереги. Цю роль для українців виконували мак, часник, сіль, свічка. Ці речі були символом достатку, захищали родину від злих язиків та нещасних випадків.

Далі - масло та сир. Це загальноєвропейський звичай: десь кладуть до кошика масляного баранця, а десь просто грудку масла.

«У приготуванні Великоднього кошика є певний символізм, який пов’язаний з Біблією, — каже отець Василь Германюк. — Паску ставимо тому, що вона символізує Тіло Христа, повноту життя. Крашанки — символізують перемогу життя над смертю. Так само сіль. Ми знаємо таку біблійну фразу як „сіль землі“. До набору можна ставити масло, сир — це господарські символи достатку. Далі м’ясні страви: шинка ковбаса — символи вгодованого теляти, яке батько зарізав, коли повернувся блудний син».