Передплата 2024 «Добрий господар»

На черешнях ростуть... курячі відбивні!

Хтось вважає ці гриби паразитами, а Василь Гевко – смакотою

Колишній військовий прапорщик Василь Гевко має на пенсії цікаве заняття: збирає чудернацькі гриби. У них нестандартна кучерява форма, жовто-помаранчевий колір. До того ж ростуть не на землі, а на деревах, найперше — на черешнях. І називають їх теж незвично — кулини. Кілька днів тому 64-річний пан Василь ледве приніс додому 20 кілограмів цих екзотів.

Василь Гевко і гриби-кулини, які ростуть на черешнях. Фото автора
Василь Гевко і гриби-кулини, які ростуть на черешнях. Фото автора

У грибних енциклопе­діях їх називають сірча­но-жовтими трутовика­ми. Справді мають паразитичні властивості: висмоктують жит­тєві соки з дерева. Але також приносять користь: у молодому віці їхня ніжна м’якоть придат­на для їжі, а медики кажуть, що у трутовиках є речовини, схожі на антибіотики…

Кулини наш співрозмовник шукає у завчених місцях, зокре­ма у селі Вільховці. Цього разу знайшов їх у лісі біля Баранів­ки — росли на старій поваленій черешні. Назбирав повнісінь­ку сумку. Частину роздав зна­йомим, а з решти зробив делі­катес.

— Відварюю кулини хвилин зо п’ять, — розповідає пан Ва­силь свій рецепт приготуван­ня. — Ріжу на пластинки, перчу, солю, перемішую із приправою, можна — із грибною. Вмочую в яйце, потім — у борошно, зно­ву — у яйце, і смажу на розігрітій олії. Виходять майже курячі від­бивні. Так само можна приготу­вати з кулин підливку.

— Може, шкодуєте 100 гри­вень, щоб купити у крамниці м’яса — через те і збираєте оці трутовики? — запитую військо­вого пенсіонера.

— Ні, не шкодую. Просто мені подобаються ці гриби. Сам вжи­ваю із задоволенням, любить їх і вся моя рідня. Ніякого диском­форту від їх споживання не від­чуваю. Частину кулин ховаю на зиму у морозильник.

Фото автора
Фото автора

Гриби Василь Гевко збирає різні. Не сушить їх, а спожи­ває свіжими, засолює у слоїках. Роздає своїм дітям.

За кулинами цей грибник «по­лює» більше ніж 10 років. Коли служив в армії на Закарпатті, від місцевих жителів навчився шука­ти ці гриби і давати їм раду. Цьо­го сезону у нього було вже два успішні походи по кулини.

Читайте також: Через холод на початку червня білі гриби «засиділися»…