Суниця – природний антиоксидант
Лісову суницю деякі травники вважають мало не універсальним засобом від усіх хвороб
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/438401/cunycya.jpg)
Суниця — лісова ягода, хоча її давно навчилися вирощувати на садових ділянках. Суниця садова набагато більша за лісову, але окультурена ягода програє за смаком і неповторним ароматом.
Популярність суниці безпрецедентна. І пояснюється це не тільки її приголомшливим смаком, перед яким не може встояти, мабуть, жодна людина, а й надзвичайною користю суниці для здоров’я людини.
Хімічний склад
Суниця багата на марганець, залізо, цинк, мідь, тому вона така корисна при анемії. У ній міститься велика кількість калію, органічних кислот і пектинових речовин, вітаміни групи В, Р, Е, РР, С, фолієва і пантотенова кислоти.
Корисні та лікувальні властивості
Лісову суницю деякі травники вважають мало не універсальним засобом від усіх хвороб.
Лікувальними властивостями володіє вся рослина, тобто ягоди, листя, стебла і коріння. Суниця є прекрасним додатковим засобом при лікуванні захворювань і входить до багатьох трав’яних зборів.
Листя для чаю заготовляють ранньою весною, до цвітіння. Корінь — у період спокою, ранньою весною чи пізньої осені. Ягоди і всю рослину цілком (листя, стебла і ягоди) — влітку. Сушать під навісом, розстеливши тонким шаром. Термін зберігання листя і стебел 1 рік, ягід і коренів 2 роки.
Суниця вважається природним антиоксидантом. Регулярне її вживання допомагає уповільнювати процеси старіння.
Вона має чудову загальнозміцнювальну дію, тому здавна її рекомендують вживати при авітамінозах, недокрів’ї, підвищеному тиску, атеросклерозі.
Ця ягода має м’яку сечогінну та жовчогінну дію, нормалізує функціонування печінки, допомагає виводити з організму шкідливий холестерин. Народна медицина активно використовує суницю в лікуванні різних вірусних захворювань, кишкових інфекцій, при бронхіальній астмі та цукровому діабеті.
Відвари і настої ягід застосовують для поліпшення тонусу організму і для лікування жіночих захворювань: маткових кровотеч, рясних місячних, мастопатії, фіброміоми матки.
Відвар з коріння і листя приймають у разі шкірних висипів, запалення бронхіальних шляхів (як пом’якшувальний засіб).
Свіжі плоди і відвар сушених ягід чинять сприятливу дію на травлення, втамовують спрагу, збуджують апетит, усувають запальні та виразкові процеси в шлунково-кишковому тракті, жовчо- та сечовивідних шляхах.
Листя суниці вживають у випадках атеросклерозу, захворювань нирок, сечового міхура і селезінки, при бронхіальній астмі, гемороїдальних і маткових кровотечах, каменях і піску в нирках. Їх використовують як сечогінний засіб, при порушеннях сольового обміну, для зниження артеріального тиску.
Настій з листя допомагає при колітах, гастритах, бронхіальній астмі, жовчнокам’яній хворобі, сприяє поліпшенню сну, нормалізує перистальтику кишківника. Крім того, настій розширює кровоносні судини, підвищує загальний тонус організму. Листя суниці входить до складу вітамінних чаїв, які мають загальнозміцнювальну, кровотворну і протисклеротичну дію, покращують обмін речовин.
У косметичній практиці використовують живильні маски з суничних ягід, а сік використовують для позбавлення від веснянок і лишаїв.
Протипоказання
Вживання суниці у великій кількості може викликати алергію, почервоніння шкірних покривів, свербіж, висипання, запаморочення, позиви до блювоти та інші неприємні відчуття, які минають з припиненням вживання ягід.
Суницю не бажано вживати вагітним, тому що її маленьке насіннячко є сильним алергеном. Крім того, суниці подразнюють слизову кишківника і не рекомендуються до вживання у разі захворювань шлунково-кишкового тракту, а також при ниркових і печінкових кольках, дискінезії жовчних шляхів, панкреатиті.
Галина Вербицька для газети «Добре здоров'я»