Передплата 2024 ВЗ

Маленькі паростки дають багато вітамінів

Недавно на Львівському фермерському ярмарку молода сім’я Ярина та Богдан Матійчуки запрезентували сімейну ферму MolodeSteblo, де вирощують мікрозелень

Чому взялися за таку справу? «Із народжен­ням донечки ми почали ретельніше підбирати раціон. А мікрогрін — надзвичайно ко­рисні паростки, які зараз наби­рають у світі шаленої популяр­ності. В Україні про них мало відомо», — зазначає пан Богдан.

Ще одна причина в тому, що чоловік працює шеф-кухарем із випікання піци в ресторані. Йому хотілося, аби страви ви­глядали привабливішими.

Спочатку плекали зелень собі, згодом — для друзів і зна­йомих, а далі список спожива­чів розширився. Тоді відкрили власну ферму «Молоде сте­бло». Бо саме молоді пагінці містять у 40 разів більше віта­мінів, ніж дорослі рослини. 30−50 г мікрозелені — добова нор­ма мікроелементів для людини.

У теперішній час пандемії важливо споживати справжній крафтовий продукт — мікрозелень, переконане подруж­жя. Зараз її отримують в орен­дованому приміщенні площею 50 кв. м. Тут встановлені про­фесійні стелажі. Окремі напо­внені кокосовим субстратом, на інших — гідропоніка.

Мікрогрін вимагає неаби­якої уваги. Необхідно підтри­мувати певний температурний режим, поливати, вчасно зрізу­вати… Росте зелень переважно 14 днів, а деяка — до сім діб. Тоді зосереджує максимальну кіль­кість поживних речовин.

Молоді господарі вирощують різноманітну зелень. Фото з особистого архіву Матійчуків.
Молоді господарі вирощують різноманітну зелень. Фото з особистого архіву Матійчуків.

Господар розповів про най­популярніші рослини. Для прикладу, паростки соняшни­ку, що мають легкий горіховий присмак, містять багато цинку та заліза, є ідеальною складо­вою салатів і бутербродів.

Горошок дещо солодку­ватий, відзначається свіжим ароматом, хрусткою структу­рою. Застосовується у суміші з літніми фруктами.

Доволі пікантний смак ре­диски, котру вживають замість зеленої цибулі, поєднують із яєчними стравами, сметан­ним і майонезним соусами. Завдяки великій кількості віта­міну С зміцнює імунітет. Окрім того, паростки згаданих ово­чів містять багато сірки, тому покращують стан шкіри, во­лосся та нігтів.

Люцерна — улюблена куль­тура шеф-кухарів, і недарма, адже характеризується ней­тральним, слабо вираженим смаком. Її можна вживати саму, додавати в різні сала­ти, смузі, бутерброди, супи… Містить вітаміни B12 (потріб­ний вегетаріанцям), A, C, D, а також лецитин. Вона зміцнює імунітет, корисна для шкіри, сприяє втраті ваги, регулює рівень холестерину, є чудовим джерелом заліза.

Водночас вирощують Ма­тійчуки гірчицю, крес-салат, фіолетову капусту, броко­лі, амарант, цибулю, з яких складають різноманітні мікси. Зараз вирішили використо­вувати крафтові екоупаковки, відмовившись від пластику.

«Все дуже смачно та ко­рисно, а головне — з любов’ю. Ми в захопленні від того, що робимо, і хочемо, аби й інші люди мали змогу куштувати таку продукцію», — зазначає ентузіаст.

Схожі новини