Маленькі паростки дають багато вітамінів
Недавно на Львівському фермерському ярмарку молода сім’я Ярина та Богдан Матійчуки запрезентували сімейну ферму MolodeSteblo, де вирощують мікрозелень
Чому взялися за таку справу? «Із народженням донечки ми почали ретельніше підбирати раціон. А мікрогрін — надзвичайно корисні паростки, які зараз набирають у світі шаленої популярності. В Україні про них мало відомо», — зазначає пан Богдан.
Ще одна причина в тому, що чоловік працює шеф-кухарем із випікання піци в ресторані. Йому хотілося, аби страви виглядали привабливішими.
Спочатку плекали зелень собі, згодом — для друзів і знайомих, а далі список споживачів розширився. Тоді відкрили власну ферму «Молоде стебло». Бо саме молоді пагінці містять у 40 разів більше вітамінів, ніж дорослі рослини. 30−50 г мікрозелені — добова норма мікроелементів для людини.
У теперішній час пандемії важливо споживати справжній крафтовий продукт — мікрозелень, переконане подружжя. Зараз її отримують в орендованому приміщенні площею 50 кв. м. Тут встановлені професійні стелажі. Окремі наповнені кокосовим субстратом, на інших — гідропоніка.
Мікрогрін вимагає неабиякої уваги. Необхідно підтримувати певний температурний режим, поливати, вчасно зрізувати… Росте зелень переважно 14 днів, а деяка — до сім діб. Тоді зосереджує максимальну кількість поживних речовин.
Господар розповів про найпопулярніші рослини. Для прикладу, паростки соняшнику, що мають легкий горіховий присмак, містять багато цинку та заліза, є ідеальною складовою салатів і бутербродів.
Горошок дещо солодкуватий, відзначається свіжим ароматом, хрусткою структурою. Застосовується у суміші з літніми фруктами.
Доволі пікантний смак редиски, котру вживають замість зеленої цибулі, поєднують із яєчними стравами, сметанним і майонезним соусами. Завдяки великій кількості вітаміну С зміцнює імунітет. Окрім того, паростки згаданих овочів містять багато сірки, тому покращують стан шкіри, волосся та нігтів.
Люцерна — улюблена культура шеф-кухарів, і недарма, адже характеризується нейтральним, слабо вираженим смаком. Її можна вживати саму, додавати в різні салати, смузі, бутерброди, супи… Містить вітаміни B12 (потрібний вегетаріанцям), A, C, D, а також лецитин. Вона зміцнює імунітет, корисна для шкіри, сприяє втраті ваги, регулює рівень холестерину, є чудовим джерелом заліза.
Водночас вирощують Матійчуки гірчицю, крес-салат, фіолетову капусту, броколі, амарант, цибулю, з яких складають різноманітні мікси. Зараз вирішили використовувати крафтові екоупаковки, відмовившись від пластику.
«Все дуже смачно та корисно, а головне — з любов’ю. Ми в захопленні від того, що робимо, і хочемо, аби й інші люди мали змогу куштувати таку продукцію», — зазначає ентузіаст.