Передплата 2024 «Добрий господар»

Ботулотоксин був у консервах, які привезли родичі з Італії...

За даними Центру громадського здоров’я, в Україні почастішали випадки захворювання на ботулізм

Більшість постраждалих потрапила на лікарняне ліжко після вживання в їжу риби домашнього приготування та консервів. Як розповіла «ВЗ» заступниця начальника управління, начальниця відділу організації розслідування спалахів управління Державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Г У Держпродспоживслужби у Львівській області Олена Улашина, за перші чотири місяці 2021 року в Україні зареєстрували 28 випадків ботулізму. Троє людей померло. Захворювання продовжують реєструвати і у травні. З початку місяця епідеміологи повідомили про 10 випадків підозри на ботулізм, з них три — летальні: два — у Чернігівській області (40-річна жінка та 50-річний чоловік) та один — у Житомирській області (71-річний чоловік).

«Зростає захворюваність і у Львівській області, — розповіла пані Улашина. — У 2017 році мали 7 випадків з 8 постраждалими. У 2018−2019 роках — по два випадки з дво­ма постраждалими. Торік — два випадки з трьома постраждалими. Цього року захво­ріло 7 осіб, з них четверо людей зі Льво­ва, одна особа — зі Самбора і двоє з Пе­ремишлянського району. Вік хворих — від 28 до 66 років. У трьох випадках захворю­вання викликала консервована продукція (м'ясо, гриби) і солена риба домашньо­го приготування. У двох — рибні консерви промислового виробництва (тунець)». Під час позапланової перевірки виявилося, що маркування цих консервів не відповідало маркуванню чинного законодавства, тож їх вилучили з обігу.

Фахівець додала, що в іншому випадку постраждалий з’їв консерви, які йому роди­чі привезли з Італії… Невтішні факти вказу­ють на те, що люди продовжують нехтувати правилами безпечного харчування, нара­жаючи себе на смертельну небезпеку.

«Ботулізм — це важке харчове отруєння, що виникає при вживанні в їжу продуктів, які містять ботулотоксини. Токсин який виро­бляє мікроб ботулінус, — смертельна отру­та, яка… у 375 разів сильніша за отруту гри­мучої змії!» — каже Олена Улашина.

За її словами, причиною ботулізму най­частіше стають продукти домашнього кон­сервування — м’ясо, риба, гриби, рідше — овочі, тобто ті продукти, які можуть бути забруднені ґрунтом або вмістом кишеч­нику тварин, риб чи птахів, і містити у собі спори збудника ботулізму. Потенційно не­безпечними є всі консервовані та щільно закупорені продукти, які були погано вими­ті, недостатньо термічно оброблені, тран­спортувались або зберігалися неналеж­ним чином. Також ботулізм може виникнути у результаті споживання в’яленої чи копче­ної риби та будь-яких виробів із м’яса (ков­баси, шинки тощо). Токсин може розвину­тися у череві засоленої риби, в овочах, рибі і м’ясі, засолених великими шматками у ве­ликій тарі, до дна якої не проникає кисень. Консервовані гриби теж можуть викликати ботулізм, особливо, якщо попередньо вони були погано промиті.

Найчастіше причиною ботулізму стають консервовані в’ялені або копчені продук­ти домашнього приготування, проте реє­струються випадки хвороби після вживан­ня продуктів, вироблених у промислових умовах, — якщо під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту не було дотримано відповідних вимог.

«Наявність ботулотоксину неможливо визначити ні за кольором, ні за смаком, ні за запахом, бо мікроорганізм, який спричи­няє хворобу, продукти не псує. Але необхід­но звернути увагу на стан тари, — наголошує фахівчиня з епідеміології. — У жодному разі не можна споживати продукти з банки, яка має здуту кришку!».

Симптоми ботулізму:

  • порушення зору (не можете читати текст, але добре бачите предмети);
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гуг­нявим або взагалі пропадає);
  • підвищена втомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, діарея), після чого захворювання прогресує у стадію па­резу кишківника (виникає здуття живота і закрепи);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми найчастіше наростають по­ступово, тому людина спершу може несер­йозно поставитися до перших проявів хво­роби. «Якщо з’явилась найменша підозра на ботулізм, негайно зверніться до лікаря. Якщо хворому вчасно не надати кваліфіко­вану допомогу, може навіть померти!» — за­стерігає Олена Улашина.

При ботулізмі набутий імунітет не фор­мується, тож хворіти можна повторно.

Як уберегтися від ботулізму?

  • Їжу готуйте лише з якісних свіжих про­дуктів.
  • У домашніх умовах (без наявності ав­токлава) м’ясо і рибу не консервуйте. Це — дуже небезпечно! Гриби, овочі, фрукти пе­ред консервуванням необхідно старанно промити і готувати «закрутки», строго до­тримуючись рецептури. Гриби у герме­тично закритих банках консервувати не­бажано. Краще їх посолити і зберігати при температурі не вище 0 °C +30°С.
  • Якщо при зберіганні домашніх консер­вів здулася кришка («бомбаж») або вміст банки змінив свій запах чи колір, це свід­чить, що продукт — неякісний. Категорич­но забороняється не те що їсти, а навіть куштувати такі консерви, щоб на смак оці­нити, чи зіпсутий продукт.

Схожі новини