Передплата 2024 «Добрий господар»

Равликами можна смакувати та омолоджуватися

Ці екзотичні істоти останнім часом стали вельми популярними в Україні

І хоча традиційні борщ та вареники для українців залишаються у пріоритеті, часом хочеться спробувати щось екзотичне. Наприклад, равликів.

Понад шість років тому неподалік Львова роз­ташувалася равликова ферма. Ірина зі своїм чоловіком взялися за розведення молюс­ків після відпочинку в одному з готелів у Греції, де до столу по­давали незвичну страву. Через деякий час, гуляючи лісом непо­далік дому, жінка побачила під ногами звичайного виноград­ного равлика. Ірина згадала слова батька, які чула з дитин­ства: «Гроші під ногами!» Разом із чоловіком назбирали пакет равликів, а в Інтернеті знайшли рецепти приготування. Вийшло смачно. Тож вирішили започат­кувати бізнес.

Зараз працюють на завезе­них фермерських сортах рав­ликів. Їх можна не лише їсти, а й використовувати з косметич­ною метою. А ще за цими за­гадковими створіннями цікаво спостерігати, адже вони мають безліч особливостей та секре­тів. Недаремно молюск все час­тіше виступає у ролі домашньо­го улюбленця.

На фермі розводять північ­ноафриканський середземно­морський сорт равликів. Се­зон розпочинається з зимівлі у спеціальних холодильних при­міщеннях. Камери зберігають матку, щоб вона перебувала у стані анабіозу та могла пе­резимувати. Навесні равлики відкладають багато яєць. Ко­жен із них — гермафродит, така особливість цих істот. Обидві тваринки у парі можуть як запліднюватися, так і відкладати ікринки. Цікаво, що статевий акт під час спарювання може трива­ти близько чотирьох годин!

За відповідної вологості і температурних умов ікрин­ки перебувають у спеціальних контейнерах близько 15 днів. Згодом равликів висаджують у тепличні умови.

Гостей фермери пригощають не лише запеченими молюска­ми, а й салатами, супами з них та іншими екзотичними стра­вами. Хто не готовий до нових гастрономічних відчуттів, може замовити індичку, качку або іншу звичну для себе їжу. А за равликами може спостерігати та дізнаватися про їхні особли­вості.

Загадкові молюски — нічні тварини. Удень сплять. Якщо уважно розглянути мордочку, нагадує кролячу. Попри мило­видний вигляд, слід мати на ува­зі, що равлик може мати 35 тис. зубів. Ними дає раду практично з будь-якою рослинною їжею. Якщо наважитеся завести вдо­ма екзотичну тваринку, майте на увазі, що 90 відсотків її раці­ону становитимуть овочі. У при­годі стануть фрукти та зелень. Час від часу можете пригощати м’ясом. Найкраще це загадко­ве створіння почуватиметься в акваріумі. Як підстилку мож­на використовувати кокосову стружку або ґрунт для орхідей. Равлики весь час мають пере­бувати у вологому середовищі.

Дехто тримає їх заради кос­метичних процедур. Чимало косметичних салонів пропону­ють масаж за посередництва равликів. Утім, чимало красунь віддають перевагу такому до­гляду у домашніх умовах. Це мудро, оскільки у салонах ви­користовують одних і тих же мо­люсків для усіх клієнтів. На жаль, таким чином вони можуть поши­рювати різноманітні дермато­логічні інфекції. Тож варто мати своїх особистих мінімасажистів.

Для того, щоб равлик зробив вам масаж, достатньо зручно вмоститися на дивані, прийняв­ши горизонтальне положення, посадити тваринку на обличчя та розслабитися. Секрет, який рав­лик виділяє під час процедури, надзвичайно корисний для шкі­ри. Процедуру віддавна практи­кують у Японії. До складу равли­кового слизу входять алантоїн, вітаміни, колаген, еластин, пек­тин, гліколева кислота… Зона діяльності чарівного молюска не обмежується обличчям: може масажувати шию, руки, зону де­кольте, зрештою, усе тіло. Така процедура — один з найефек­тивніших методів омолодження. Компоненти слизу потрапляють глибоко у внутрішні шари епідер­місу та насичують його клітини мікроелементами. Равлик зво­ложує та підтягує шкіру, приско­рює процес її відновлення, змен­шує кількість і глибину зморщок, усуває вугровий висип, пігментні плями, чорні цятки тощо. А ще — висвітлює веснянки, нормалізує роботу сальних залоз, лікує опі­ки.

Процедура не має жодних протипоказань, а ефект від неї — вражаючий.

Схожі новини