Омлет із одного страусиного яйця – на 6-8 осіб
На Івано-Франківщині колишній атовець Сергій Швець відкрив екзотичну ферму «Саванна»
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/435186/serhii-shve-i-ioho-strausy-2.jpg)
Страуси, фазани, павичі, цесарки… Усе це екзотичне птаство мешкає на страусиній фермі з екзотичною назвою «Саванна», що у невеличкому селі Ловаги на Івано-Франківщині. Ферму відкрив тут два роки тому колишній воїн АТО Сергій Швець із родиною. Нині «Саванна» стала туристичним осередком, до якого навідуються туристи не лише з Івано-Франківщини і сусідніх областей, а й із Польщі, Чехії, Німеччини. Для учасників бойових дій, Сергієвих побратимів, відвідування ферми безкоштовне.
Село Ловаги — гарне і затишне. Людей у ньому живе небагато — лише 59 осіб. Ферма — на околиці села, за її парканом ліс, де ростуть білі гриби та ягоди. Машин не чутно, траса далеко. Жодних звуків, крім співу пташок і дзюркотіння річки Лімниці, де власник ферми сам залюбки відпочиває, ловить рибу. Гості теж можуть тут відпочити. Неймовірна тиша, спокій і краса.
На самій фермі знайдуть справу до душі і дорослі, і малеча. Діти можуть погодувати страусів та іншу екзотичну птицю. Є ставок із лебедями. Повно білочок. Охочі можуть поласувати стравами зі страусиного м’яса і сала. Коронною стравою на фермі є омлет із яйця екзотичної птахи. Одним таким яйцем можна нагодувати цілу компанію. Нещодавно тут додали у меню страви з равликів, яких вирощує Сергіїв товариш.
Із чого все почалося? Сергій Швець розпочав будівництво ферми ще до війни. А ідея розводити африканських страусів зародилася у його мами, Оксани Михайлівни. Родина зібралася разом, зважила усі за та проти і вирішила взятися до роботи.
Війна внесла корективи у плани родини. Упродовж 2014−2015 років Сергій Швець воював у гарячих точках на Донеччині у складі 72-ї окремої механізованої бригади ЗСУ. Коли демобілізувався, повернувся до мирного життя і втілення задуманого. Будували ферму довго — загалом близько п’яти років. Паралельно вивчали не відому досі справу — як доглядати мало знаних у нашій країні пернатих. Їздили на інші страусині ферми, переймали досвід, а найкращим помічником і порадником став Інтернет.
З купівлею страусів пощастило — пенсіонери з Миколаївщини саме продавали свою ферму, племінне поголів’я, за нижчою ціною. З коштами Сергію допомогли рідні, знайомі, друзі. 22 екзотичні птахи перевіз на Франківщину у двох великих «тирах». На фермі для страусів збудували спеціальні загони. Та вони не одразу до них звикли, спочатку все потрощили. «Спочатку ми перелякалися, а потім звикли. Тепер це наші улюблені пташки», — зауважує Оксана Михайлівна.
Зараз у загонах на фермі живе 15 страусів віком до 10 років. Вони можуть жити до 70 років, а нестися — до 35. Є хлопчики (чорного кольору) і дівчатка — сірого. Мають клички. Є Танцюрист, якого господар навчив танцювати, є Тайсон, дівчатка Японка, Кнопка. Улюбленець усіх — Цезар. З ними туристи фотографуються, він спокійніший, навіть дає себе погладити. Засновник ферми каже, що африканські страуси — допитливі птахи. Можуть скубнути окуляри у туриста, налякати його. Навіть можуть викрасти з кишені телефон та проковтнути його.
Однак зі Сергієвими страусами такого не траплялося, бо вони не голодні. Господар дбає про їхній раціон. Каже, дорослий птах важить до 150−200 кг, а самка — до 100−150 кг. «У принципі доглядати за ними нескладно. Ці птахи охайні, акуратні, за ними не треба прибирати, як за коровами чи свинями. Страусів годує мама. Я зробив усе для того, щоб максимально спростити, механізувати процес. Мама засипає з відра корм у годівницю. З водою теж просто — її качає насос. Щоб подати, треба лишень краник відкрутити», — каже власник ферми.
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/05/iaiechnia_zi_strausynoho_iaitsia.jpg)
Основу корму для птиці становлять зернові — пшениця, овес, кукурудза, ячмінь. Дуже люблять зелену траву, особливо люцерну і конюшину. Додають їм у раціон кальцій і магній, — щоб добре неслися. А ще, як каже Оксана Михайлівна, її улюбленці ласують яблуками, морквою, капустою.
Попит на страусине м’ясо та яйця є. «Ферма не завжди може задовольнити цей попит, адже ринок в Україні насичений лише на 15%. Тому на найближчі роки про конкуренцію годі думати, бо ніша абсолютно вільна», — каже Сергій Швець.
Щодо м’яса, то страуси швидко ростуть і за рік виростають до двох метрів заввишки. Забійний вік — до півтора року. У такому віці м’ясо екзотичної птиці максимально смачне, зовсім не жорстке, достатньо дієтичне і калорійне, навіть діти можуть його їсти. Тому на фермі частину страусів використовують на м’ясо. Попит на нього є — як від людей, так і від ресторацій. Яйця використовують у гастрономії. У наших умовах страуси самі яєць не висиджують — на фермі використовують інкубатор, де з яєць вилуплюються страусята.
Частину молодняка господарі використовують для поповнення своєї ферми, іншу частину — реалізовують. Попит на молодняк теж є, навіть на рік наперед записуються клієнти.
У родині Швеців свинини і телятини вже не їдять. «Переважно харчуємося м’ясом страуса, тому що це наше, екологічно чисте, і ми знаємо, що ми їмо», — зауважує Сергій Швець.
Окрім м’яса, зі страуса використовують жир у трьох напрямах: у медицині, кулінарії і косметології. У медицині — для швидшого загоєння ран, проти болів у суглобах, навіть лікарі рекомендують. На страусиному жирі можна смажити страви. А третій напрям буде особливо цікавим для жінок. Жир страуса часто є складовою масок, кремів, він тонізує та омолоджує шкіру.
З яєчної шкаралупи власник ферми виготовляє різноманітні дизайнерські вироби. Не викидають і страусячу шкіру, що за своїми якісними характеристиками перевищує крокодилячу. З неї Сергій виготовляє гаманці. Навіть із вій страусів роблять набори для нарощування вій у жінок!
Окрім екскурсії-знайомства з екзотичними мешканцями ферми, яку проводить її власник, тут є ще дегустація. Пригощають туристів бульйоном із м’яса цесарки, і обов’язково у меню є страви з м’яса страуса. «Готуємо шашлики, котлети, в’ялене м’ясо. А які смачні тушонки закриваємо!» — розповідає мати Сергія, яка завідує кулінарним процесом.
Однією з коронних страв на фермі є омлет зі страусиних яєць. «Одне яйце важить від 1,5 до 2 кг і дорівнює одному лотку курячих яєць. Ми готуємо омлет з одного яйця на компанію з 6−8 осіб. Більшість з’їдає, а хто не впорається із порцією — спаковуємо її у лоток і даємо зі собою. Людина два дні їсть одне яйце», — розповідає Сергій. На смак такий омлет інший, ніж омлет із курячих, качиних або гусячих яєць, — він дещо вершковіший.
Сергій зауважує, що на фермі мають свій особливий рецепт приготування омлету. До яйця додають зелень, помідори, трішки солі і перцю — до смаку. Увесь процес відбувається на очах у туристів. Яйце не розбивають — у ньому свердлом роблять дві дірки, з яких за допомогою насоса вміст видувається. Оскільки яйце велике, то щоб його приготувати, слід взяти велику сковорідку.
На всіх туристів яєць не вистачає. Одна самка несе 1 або 2 яйця на тиждень, упродовж сезону — від квітня до листопада може знести до 40 яєць. «Хто швидше приїхав, той скуштував», — каже Сергій.