Передплата 2024 «Добра кухня»

Як комп’ютер впливає на зір

Щоб знизити навантаження на очі, почніть робити паузи під час роботи кожні 20-30 хви­лин

Зір нині погіршується не лише у літніх людей, а й у молоді. Виконувати роботу, що вимагає особливої концентрації на дрібних деталях, все важче. Це стає серйозною проблемою як на роботі, навчанні, так і в побуті. Щоб не допустити такого розвитку подій, потрібно заздалегідь подбати про здоров’я очей. Відповімо на поширені запитання про зір і його відновлення.

— Чи впливає на зір часте користу­вання телефоном, комп’ютером?

— Тривала робота за комп’ютером спри­чиняє певні негативні симптоми — це сухість, почервоніння очей, відчуття піску в очах. За­раз офтальмологи спостерігають зниження зору у дітей дошкільного та шкільного віку. Вважають, що ґаджети — одна з причин такої ситуації. Однак річ не лише в них. Зір псуєть­ся частіше через слабкість акомодації (при­стосування органа або організму загалом до зміни зовнішніх умов), а у кожної конкретної людини сила акомодації різна. Чим дрібні­ший текст, з яким ми працюємо, тим більше навантаження на м’язи ока, і якщо є слабкість м’язового апарата, то зір слабшає швидше.

Щодо синього випромінювання, про яке часто говорять, то на сучасних смартфо­нах і екранах моніторів з’явилася функція блю-блок, і це покращує та полегшує зо­рове сприйняття. В окулярах також можна використовувати покриття блю-блок (реко­мендують людям, які проводять біля екрана монітора або з ґаджетами більш ніж 4 години на день).

— Чи можна відновити зір за допомо­гою гімнастики?

— Вправи не можуть змінити оптичну систему ока і не допоможуть «налагодити» зір до бажаної одиниці. Якщо у людини є короткозорість, далекозорість або астиг­матизм, то їй потрібне комплексне лікуван­ня, а вправи — лише частина. Гімнастика — хороший спосіб зняти м’язову напругу, позбутися головного болю, сповільнити зниження зору, стимулювати роботу сліз­них каналів.

— Я їла багато чорниць і моркви. Чому це не допомогло зберегти зір?

— У чорницях є вітамін С і мікроелементи, які покращують кровопостачання сітківки, зміцнюють її судинну стінку. А в моркві — ан­тиоксидант бета-каротин, який запобігає появі катаракти. Вони корисні, але прямої залежності між гостротою зору і кількістю з’їдених чорниць та моркви немає.

Щоб зберегти зір, потрібно включати у раціон продукти, які містять вітамін, А (він є в моркві, петрушці, печінці, молочних про­дуктах, жирній рибі), вітамін С (цитрусових, болгарському перці, смородині, обліписі), ві­тамін Е (горіхах). Також важливі антиоксидан­ти — лютеїн і зеаксантин (в чорницях, жовто-червоних овочах і фруктах, шпинаті, капусті).

— Як краще лікувати катаракту — кон­сервативно чи хірургічно?

— Катаракта — це офтальмологічне захво­рювання, за якого спостерігається помут­ніння кришталика. За втрати прозорості цієї структури зір знижується за рахунок пере­шкоди потраплянню всіх світлових променів на сітківку, внаслідок чого людина бачить все розмитим і затуманеним. Захворювання по­стійно прогресує і без лікування може при­зводити до повної сліпоти.

Консервативне лікування катаракти най­частіше включає загальнозміцнювальні за­соби і вітамінні комплекси, які, на жаль, не можуть значною мірою вплинути на перебіг патологічного процесу. Єдиним радикаль­ним способом усунення катаракти є хірургіч­не втручання.

— Якщо постійно носити окуляри, то зір погіршується?

— Все якраз навпаки. Якщо зір недоскона­лий і не вдається сфокусуватися на сітківку ока, ми бачимо навколишній світ нечітко. Так трапляється за короткозорості, далекозо­рості і астигматизму. Допомагають окуляри або контактні лінзи, які зміщують фокус на сітківку і повертають чіткий зір. Немає сенсу боятися окулярів, адже правильно підібрані окуляри не можуть нашкодити очам.

Багато хто вважає, що за невеликого «мі­нусу» окуляри необов’язкові. Насправді не завжди є пряма залежність між величиною «мінуса» і зором без корекції. Часто пацієнти й не здогадуються, як погано вони бачать, бо звикають до такого зору.

— Чому перед очима з’являються муш­ки?

— Причиною появи таких зорових відчуттів у більшості випадків є деструкція склоподіб­ного тіла — це безбарвна гелеподібна маса, що заповнює 2/3 очного яблука.

Проблему потрібно вирішувати на при­йомі у лікаря (консервативне лікування кра­плями і таблетками не має доведеної ефективності), але спершу потрібно встановити причину. А мушки можуть з’являтися через природний процес старіння організму, трав­ми, запальні захворювання очей, короткозо­рість, очні операції, артеріальну гіпертензію, цукровий діабет та інші системні захворю­вання.

— Навіщо цілий рік носити сонцезахис­ні окуляри?

— Окуляри захищають від ультрафіолету, а він майже не блокується хмарами у будь-яку пору року. Сонцезахисні окуляри краще використовувати з лінзами з маркуванням UV 400 і ефектом поляризації.

Є важливий момент: на вулиці краще пе­ребувати зовсім без окулярів, ніж в окулярах без захисту від ультрафіолету. У звичайних окулярах зіниця залишається широкою, не відбувається її рефлекторне звуження, вна­слідок чого порція випромінювання, яке отримують очі, збільшується.

Профілактика і лікування

Щоб знизити навантаження на очі, почніть робити паузи під час роботи кожні 20−30 хви­лин. Також частіше моргайте, це не дасть ро­гівці пересохнути. Відмовтеся від шкідливих звичок. Зокрема, куріння негативно впливає на зір, що може призвести до ураження су­дин очей. Частіше бувайте на свіжому повітрі. Обов’язково зверніть увагу на харчування, включіть у свій раціон продукти, багаті віта­мінами і мікроелементами. Вони є в листо­вих салатах, овочах і фруктах. Також існують спеціальні засоби, наприклад, очні краплі, які сприяють поліпшенню метаболізму в тка­нинах ока і стимулюють відновлювальні про­цеси. Однак призначати їх може тільки фахі­вець.

Схожі новини