Передплата 2024 «Добрий господар»

Зоровий нерв — як електричний кабель

У ньому понад мільйон нервових волокон. Коли вони відмирають, людина втрачає зір…

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Глаукома — хронічне захворювання, яке швидко прогресує, призводить до атрофії зорового нерва, поступового погіршення зору й сліпоти. За даними Львівської обласної клінічної лікарні, в Україні з цим діагнозом живе 220 тисяч людей, з них понад 10 тисяч — жителі Львівщини. До певного моменту людина може й не здогадуватися, що поступово, але незворотно втрачає зір.

Так бачить людина з нормальним зором (зліва), а так – пацієнт з глаукомою (справа). На жаль, без лікування картинка з часом узагалі зникне. Фотоколаж Brleyya.
Так бачить людина з нормальним зором (зліва), а так – пацієнт з глаукомою (справа). На жаль, без лікування картинка з часом узагалі зникне. Фотоколаж Brleyya.

Чому ми хворіємо

У Клініці зору Павлів причину виникнення глаукоми поясню­ють так: «В оці постійно утворю­ється так звана водяниста во­лога, яка так само рівномірно повинна виходити з ока через дренажний кут. Якщо той не ви­конує своєї функції, рідина по­чинає накопичуватися в оці. Як наслідок, зростає внутрішньо­очний тиск, що призводить до ушкодження зорового нерва».

Зоровий нерв фахівці порів­нюють з електричним кабелем, у якому міститься понад мільйон тонких нервових волокон. Якщо ці волокна відмирають, у полі зору з’являються сліпі плями. Іноді па­цієнти зауважують їх лише після загибелі багатьох нервових воло­кон. Якщо відмирають усі волок­на, людина втрачає зір.

У відокремленому підрозді­лі на залізничному транспорті Львівського обласного центру контролю й профілактики хво­роб МОЗ України наголошують: сліпота за глаукоми настає не­помітно, поступово та безболіс­но, тому важливо виявити хво­робу на ранній стадії. Через 10 років з моменту захворюван­ня сліпота на одне око настає у кожного третього пацієнта. У кожного десятого — на обидва ока, і чим старша людина, тим більший ризик.

Хто ризикує найбільше

На глаукому може захворіти кожен, але є група підвищеного ризику. Це:

  • люди, старші за 40 років;
  • зі спадковою схильністю до цієї хвороби;
  • які перенесли коли-небудь хірургічні втручання на очах;
  • травмували орган зору;
  • страждають на супутню су­динну патологію та/або діабет;
  • погано розрізняють об'єкти, розташовані на відстані (ма­ють короткозорість);
  • курять.

Таким особам слід регулярно перевіряти свій зір.

Як не осліпнути

Запобігання та раннє ви­явлення глаукоми — це ключо­ві кроки для збереження зору. Якщо є зміни у полі зору або інші тривожні симптоми, необхідно негайно звернутися до офталь­молога. Як наголошують меди­ки, успіх лікування залежить від ранньої діагностики та ефектив­ної співпраці з лікарем.

Лікування передбачає меди­каментозну терапію, застосу­вання лазера та хірургічне втру­чання.

Схожі новини