Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Про синдром «сухого» і «мокрого» ока

Усе частіше пацієнтів турбує синдром «сухого» ока. Але, як виявляється, крім «сухого» ока, є ще й «мокре». Детальніше про симптоми цих хвороб розповіла лікар-офтальмолог Софія Павлів, яка є співзасновницею Клініки Зору Павлів. Також лікар-окуліст дала відповіді на те, що цікавить усіх нас: коли звертатися? Що робити, щоб зберегти зір?

Фото з архіву Софії Павлів.
Фото з архіву Софії Павлів.

— Насамперед розкажіть, будь-ласка, про «сухе око».

— Це дуже розповсюджене захворю­вання, яке останнім часом трапляється досить часто.

Найбільш поширені симптоми цього захворювання такі:

  • подразнення, сухість та почерво­ніння очей;
  • відчуття стороннього тіла в оці;
  • часті сльозотечі;
  • надмірна чутливість до вітру, холо­ду;
  • поява нечіткості зору.

Тому тим, хто відчув симптоми «сухо­го ока», слід звернутися до офтальмо­лога. Найчастіше до нас звертаються зі скаргами на почервоніння очей, відчуття стороннього тіла та печіння в оці.

Основною причиною виникнення хвороби «сухого ока», або ж «офісно­го синдрому», є тривала робота за комп‘ютером або смартфоном. Тому по­трібно кожні дві години робити 15-хви­линну перерву, обмежити свій екранний час та придбати окуляри для роботи за комп’ютером.

Та найголовніше — звернутися до спеціаліста, який призначить правильне лікування. Для кожного пацієнта ми під­бираємо якісні краплі для ефективного зволоження очей.

— Як відомо, існує ще одна офталь­мологічна проблема — «мокре» око. За яких умов вона виникає?

— Синдром «мокре» око часто заго­стрюється взимку. Це стан, за якого очі виробляють надмірну кількість слізної рі­дини, що призводить до безперервного омивання очей.

Синдром «мокре» око характеризу­ють рясні сльози, які можуть викликати дискомфорт та дратування. Люди з цим синдромом часто відчувають почерво­ніння очей та навіть свербіж. Зазвичай це стає справжньою неприємністю, осо­бливо, коли сльози постійно збираються на очах і перешкоджають нормальному баченню.

Чому ситуація загострюється взимку? Все дуже просто, на морозі око зігріва­ється за допомогою сльози. Якщо по­года вітряна та холодна, кількість сльози збільшується.

Синдром «мокре» око, як правило, не є серйозним захворюванням, але пра­вильне діагностування та лікування до­поможуть полегшити неприємні відчуття та зберегти зорову функцію.

— Що, як офтальмолог, можете по­радити для того, щоб якомога довше зберегти добрий зір?

— Як відомо, на зір впливає безліч факторів. Один із перших — це генетична схильність, тобто кожна людина має пев­ні сильні та слабкі сторони. Якщо у бать­ків були певні порушення зору, то така ж схильність до погіршення зору може очікуватися у їхніх дітей. Тому важливо перевіряти зір у дітей ще в ранньому віці.

Надзвичайно важливими для зору є корисні звички. Одна із них — здоровий сон, бажано з 22.00.

Другий фактор — правильне харчу­вання з певним вмістом корисних речо­вин (білки, жири, вуглеводи та вітаміни). Усім відомо, що треба їсти моркву, ка­пусту.

Також я рекомендую тим, хто прихо­дить до мене на прийом, організувати місце праці, старатися працювати впро­довж світлового дня, а не вночі. Бажано, щоб комп’ютер стояв на столі, а не в ру­ках чи на колінах. Важливу роль відіграє освітлення — бажано, щоб робочий кабі­нет був добре освітлений, щоб комп’ютер чи ґаджет не були єдиним джерелом освітлення. Адже коли дуже сильно сфо­кусовані на комп’ютері, планшеті чи га­джеті, то очі сильно напружуються, і це може призвести до погіршення зору.

Негативно вливають на зір погані звички. Серед них — куріння сигарет, адже воно звужує судини у всьому ор­ганізмі, зокрема судини сітківки ока, що може призвести до погіршення зору. Не­правильне харчування може в подаль­шому спричинити діабет. А діабет має своєю основною мішенню око і може призвести до погіршення зору спочатку тривалого, а згодом і безповоротного.

Створити комфорт для очей також допоможуть спеціальні процедури, ма­нуальний масаж повік. Вони не лише створюють приємні відчуття, а й лікують такі захворювання, як «сухе» око. І навіть депресивних станів стане менше, коли ваш організм відчує піклування.

Проте у випадку, коли вже виникли якісь проблеми, для точної діагностики та призначення правильного лікуван­ня радимо обов’язково звертатися до офтальмолога. Важливо провести вчас­ну діагностику та встановити правиль­ний діагноз.

Схожі новини