Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ужгород квітне сакурами і магноліями! (фото)

Де Японія, де Ужгород. Попри це, японська декоративна вишня – сакура – стала одним із символів Ужгорода

Саме період цвітіння сакури (а у місті понад дві тисячі дерев) чи не найбільше приваблює туристів.

Та не лише туристів. На тлі квітучих яскрави­ми або ніжно-рожевими квітами дерев залюбки фото­графуються і місцеві жителі, причому не тільки дівчатка для модних фоток в Інстаграм, а й чоловіки.

Фото автора
Фото автора
Фото автора
Фото автора
Фото автора
Фото автора
Фото автора
Фото автора

Через те, що цьогорічний кві­тень був, як ніколи, холодним, сакури почали зацвітати з від­чутним запізненням — мінімум з двотижневим відставанням від «графіка». Зазвичай у цей час вони вже відцвітали, а цього року чимало дерев (особливо тих, що ростуть на тіньовому боці ву­лиць) навіть не почали квітнути.

Але там, де квіти вже розпус­тилися, люди ледь ліктями не штовхаються, аби зробити гар­ну фотографію з найкращого ракурсу. Деякі дерева так облі­пили, що годі підійти!

Тож як сакури опинилися в Ужгороді? Це дерево не влас­тиве для української широти. Є легенда, що сто років тому японські вельможі вирішили на­нести візит імператору Австро-Угорщини Францу-Йосифу у Ві­день і як екзотичний подарунок привезли з собою сакуру. Їхній шлях лежав через Закарпаття, де вони зупинилися на ночівлю. Поки японці спали, місцеві жи­телі частину дерев украли…

Як би там не було, але ці уні­кальні дерева прижилися. Во­чевидь, теплий лагідний клімат цього міста їм цілком підходить. Звернула увагу, що і у центрі міста на алеях, і на приватних подвір’ях чимало зовсім моло­дих дерев, посаджених кілька років тому.

Але не тільки сакури при­крашають у цей весняний пе­ріод Ужгород. Тут також бага­то магнолій, які цвітуть і білим, і рожевим, і навіть фіолетовим цвітом. А на площі навпроти приміщення Закарпатської об­ласної державної адміністра­ції висаджені клумби з тюльпанами. Одне слово, гуляти у цей час Ужгородом — справ­жнє задоволення! Місто скучи­ло за туристами і чекає на гос­тей! Тим паче, що з ковідом тут, схоже, дали собі раду. Як роз­повів кореспонденту «ВЗ» мер Ужгорода Богдан Андріїв, за минулу добу в місті зареєстру­вали лише вісім нових випад­ків захворювання на коронаві­рус…

Фото автора
Фото автора
Фото автора
Фото автора

Схожі новини