«Перший торт спекла у п’ятирічному віці»
Львів’янка Іванна Мурин має дуже смачне хобі. А згодом це хобі переросло в основну роботу. І улюблену
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/432630/tortimage123986672-3.jpg)
Навчалася на факультеті туристичного бізнесу, але любов до випічки, мабуть, має з раннього дитинства, скільки себе пам’ятає. Як це заведено у галицькій родині, на усі свята чи просто на суботу-неділю у хаті завжди мало бути щось солоденьке. Тож для Іванни випічка була звичною справою. І великий плюс у цій любові був у тому, що дитині ніхто не забороняв випікати, жодного разу ніхто не сказав, щоб не переводила продукти і не плуталася «під ногами».
— Навіть якщо мені щось не вдавалося, ніхто не сварив, — каже Іванна. — І не казали, що моє творіння несмачне. Навпаки, робили вигляд, що усім все сподобалося.
— То коли спекли свій перший торт чи пляцок?
— З маминою допомою, мабуть, у років п’ять. А на замовлення перший торт спекла десять років тому.
Мама завжди підказувала, що і як треба зробити насамперед. От тепер Іванна згадує мамину науку і випікає шедеври. Усі фігурки до тортів виготовляє сама. Ще жодного разу не замовила чогось навіть дуже складного. Над одним тортом чаклує іноді і цілий тиждень.
Бо треба спочатку виготовити усі детальки, а потім залишається його тільки зібрати. Усе залежить від складності виконання. Було замовлення на весільний торт, над яким працювала два дні, але займалася тільки ним. Інших замовлень не брала, і більше нічого вдома не робила. Але, за словами Іванни, якщо треба вдома щось «змайструвати» нашвидкуруч, то і за годину впорається. Аби тільки продукти мала всі під рукою.
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/04/tort_image_123986672.jpg)
— Чи були у вашій практиці такі ексклюзиви, за які ви боялися братися?
— У страху завжди великі очі, — сміється. — Ексклюзиви — майже кожне замовлення. До прикладу, рік тому я вважала, що щось таке виконати нереально, то тепер мені смішно з того. Я роблю це легко і просто. Але попереду — нові завдання, і я підіймаюся на новий щабель. Найважчою є робота з фігурками, бо доводиться поєднувати різні текстури. До прикладу, коли на торті використовую різний крем — спочатку треба використати м’який крем, потім додати той, що твердіший. Завжди переживаю, щоб усе це мені вдалося. Щоразу доводиться експериментувати. Бувають випадки, коли замовник надсилає фото і просить зробити саме такий. Відразу кажу: це ручна робота, і я за собою залишаю право експерименту. Це як борщ у кожної господині виходить по-іншому. Але усі питання обговорюю з замовником до найменших дрібниць. Є такі замовники, які задають тему і потім тільки приходять забирати готовий виріб. Правда, є і такі, які приходять і самі не знають, чого хочуть. Доводиться випитувати — для кого, до якої дати приурочений, чим займається, до прикладу, ювіляр. Іноді доводиться малювати, бо є люди, які наперед мають візуально побачити, як буде виглядати їхнє замовлення.
— Який найбільший торт зробили?
— Один з останніх мав 30 кілограмів. Мав п’ять поверхів. Його замовляли на корпоратив.
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/04/tort_image_123986672_1.jpg)
— Які продукти переважають у ваших виробах?
— У декорі найчастіше крем, мастика і шоколад. Також дзеркальна глазур. Знаю, що багато кондитерів не люблять працювати з мастикою (солодке тісто, яким обтягують торт. — Г. Я.). Свої перші торти я починала з мастикою, зараз мода пішла на торти з кремом.
— Скільки тортів печете за місяць?
— Якщо замовлення дуже складні, намагаюся більше чотирьох на вихідні не брати. Це якщо йдеться про весілля. Якщо замовляють випічку для дитини, то можу зробити в день від восьми до десяти тортів. Складно підрахувати. Бо якщо це весільний сезон, то, звісно, роботи багато. Більше двох весіль на день не беремо, бо хочемо все зробити якнайкраще і дуже якісно. У піст, натомість, збільшується кількість дитячих замовлень. Вплинув на роботу і карантин.
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/04/tort_image_123986672_4.jpg)
— Хто вам допомагає в роботі?
— Ми працюємо з мамою.
— Скільки коштує кілограм вашого торта?
— Усе залежить від декору. Загалом від 350 гривень за кілограм. Але якщо декор складніший, то сума збільшується. Якщо додаємо живі квіти чи підсвітку, то прораховуємо додаткові видатки.