Передплата 2024 «Добрий господар»

Мікрозелень забезпечує вітамінами

У селищі Івано-Франковому Яворівського району Олександр Качан разом із дружиною Ольгою впродовж року вирощують на власній екофермі корисну мікрозелень

Олександр — про­граміст за фа­хом. Досі ніколи не займався сільським господарством. Та, по­вернувшись із зони АТО, переглянув свої погляди на життя. В Інтернеті мо­лодий чоловік знайшов чимало інформації про вітамінну зелень. Це на­стільки захопило, що ви­рішив і собі долучитися до згаданої справи. Звіс­но ж, були певні пробле­ми, але ентузіаст наполе­гливо усував їх.

Насамперед облаштував у підвальному приміщенні влас­ного будинку окрему кімнату площею 25 кв. м (де колись тут була складова кімната). Оскіль­ки найбільшим ворогом рослин є грибки, то спочатку довелося провести дезінфекцію. Відтак обладнав вентиляцію, встано­вив обігрів, підключив освіт­лення, змонтував спеціальний стелаж. Подружжя обрало на­прям екозелені. При цьому не використовує жодних хімічних препаратів.

Почали з п’яти культур. На­сіння купували високоякісне та нічим не оброблене, аби у листки не потрапляли небажані сполуки. Поступово загальний асортимент вдалося розшири­ти до 20 позицій.

Пан Олександр проводить екскурсію своїми «володіннями»: «Ось зараз маємо редиску трьох видів, яка відрізняється кольо­ром. Також є горох, соняшник, броколі, гірчиця, щавель деко­ративний. М’яту вирощую для себе, бо дружина любить чай із ароматних листочків.

Поливаємо насадження від­стояною водою (без домішок). Обробляємо тільки біопрепа­ратами. Впродовж двох днів бактерії виконують належну ро­боту і помирають. Такі мікроор­ганізми зовсім нешкідливі для людини".

Проросла пшениця стає сировиною для виготовлення соку вітграс. Фото Лесі Більської- Косик та з архіву Олександра Качана
Проросла пшениця стає сировиною для виготовлення соку вітграс. Фото Лесі Більської- Косик та з архіву Олександра Качана

Окремі культури даються лег­ко, з іншими є певні труднощі. Однак завдяки наполегливості, педантичності ґазда домагаєть­ся позитивного результату.

Продукція новаторів дуже ко­рисна. Скажімо, 100 г мікрозе­лені капусти містить вітаміну Су 40 разів більше, ніж традицій­ні сорти качанистої. Тому ви­рощене залюбки беруть рес­торани і звичайні покупці, котрі дбають про своє здоров’я.

Це стає трендом: люди по­чинають розуміти, що зараз у магазинах важко купити зе­лень без хімії. Саме таку ви­рощує Олександр. Її споживає вся родина — дружина, мама, тато, брат, баба, дідусь, тітки тощо.

Улюблені культури — гірчиця, редиска (зелена, червона), со­няшник, який є постійно впро­довж року. Для них створено відповідні умови: температура +20−22°С, безперервна цирку­ляція повітря.

Щавель Мері – не лише чудовий на вигляд, а й доволі смачний. Фото Лесі Більської- Косик та з архіву Олександра Качана
Щавель Мері – не лише чудовий на вигляд, а й доволі смачний. Фото Лесі Більської- Косик та з архіву Олександра Качана

Прижилися у Качанів і їстівні квіти — настурція, пеларгонія, бегонія, календула. Їх теж до­дають у страви.

Із паростків пшениці ви­ходить сік Вітграс, котрий на­зивають напоєм молодості та краси. Мільйони людей по світу п’ють його на сніданок, перед заняттям йогою, спортом та як заміну енергетиків. Навіть одна порція в день здатна підвищити імунітет, підтримувати організм у тонусі, покращити розумову діяльність, посилити працез­датність.

На майбутнє у дбайливого подружжя чимало планів. Хо­чуть докласти максимум зу­силь, аби якомога більше краян споживали корисну і здорову їжу.

Схожі новини