Зменшуємо калорійність страв
Щоб не додавати собі зайвої ваги, а ще й втрачати «запасні» кілограми, потрібно трохи терпіння і наполегливості
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/429451/unnamed.jpg)
Складно себе змусити схуднути, але дуже хочеться виглядати добре, а найголовніше — почуватися здоровим. У сучасному світі непросто знайти здорову та корисну їжу. Магазини завалені напівфабрикатами та продуктами з великим вмістом консервантів.
Напівфабрикати — це дуже зручно, доступно, а головне, просто, але часом зовсім не корисно. Як фаст-фуд. Знаємо, що це шкідливо, але часом дозволяємо собі перехопити щось -з'їсти гамбургер або соковитий хот-дог. Влаштовувати собі свято «живота» можна, однак лише іноді.
Щоб не додавати собі зайвої ваги, а ще й втрачати «запасні» кілограми, потрібно трохи терпіння і наполегливості.
Подумайте, що ви їсте, як і коли. Майонез -перший продукт, який варто їсти якомога рідше. Салати, заправлені майонезом, можна зберігати не довше доби. Тобто заправлений салат потрібно з’їсти відразу.
Майонез можна замінити іншими продуктами. Наприклад, оливковою олією. Або приготувати майонез самостійно чи зробити «майонезозамінник»: сметану змішати з оливковою олією, сіллю, перцем і гірчицею. Виходить дуже смачна заправка для будь-якого салату.
Другий продукт, який є величезною проблемою, — гарнір. Макарони, рис, гречка. У будь-якому з цих гарнірів майже однакова кількість калорій.
Замість нього можна подати варені овочі, тушковану капусту. А якщо у родині категорично не хочуть відмовлятися від класичних гарнірів, можна спробувати їх обдурити і трохи вдосконалити будь-який гарнір. Зробивши з простого -складний.
Це той же гарнір, тільки в ньому є не вершкове масло, а оливкова олія, і овочі -броколі, цвітна капуста, морква, цибуля. Наприклад, зварити рис, промити його. Обсмажити овочі на оливковій або соняшниковій олії. Змішати їх з рисом -і гарнір готовий. Подаєте таку ж кількість гарніру, лише він складається на 50% з овочів.
З гречкою і макаронами можна зробити те ж саме, поклавши лише цибулю і моркву. І пам’ятайте: не переварюйте гарнір, нехай він буде ледь твердуватим, а макарони вибирайте з борошна твердих сортів пшениці.
Третя проблема, а може, і найголовніша, — хліб і хлібобулочні вироби. Багато хто обманює себе, кажучи, що чорний хліб корисніший за білий. Це міф! І в чорному, і в білому хлібі приблизно однакова кількість калорій. Під час перетравлювання як білого, так і чорного хліба у кров викидається велика кількість цукру, що може призвести до цукрового діабету.
Шкідливий хліб, у якому є сухі дріжджі. Найкорисніший хліб -на заквасці. Але він і коштує дорого, та й знайти його не так легко. Можна вживати хліб, замішаний на звичайних дріжджах, але з додаванням висівок чи сухофруктів.
Можна спекти домашній хліб, наприклад, додавши в нього гарбуз, так ви скоротите в ньому кількість калорій. Добова норма хліба -120 грамів, а це три невеликі шматочки.
Переважна більшість дієтологів взагалі не їдять хліб.
П’яте — десерт! Без нього складно обійтися. Діти його завжди вимагають, а часом і дорослі. А цукор стимулює роботу мозку. Куплені десерти просто кишать барвниками, загущувачами, консервантами. Вихід простий -готувати самому.
Замість магазинного йогурту -змішати кефір з варенням. На смак непогано.
Спекти кекс як зазвичай, лише в тісто додати цукіні. Виходить дуже смачно, а головне, на 50% менше калорій. І ніхто не здогадається, у чому підступ.
А на свято можна зробити шарлотку, правда, поклавши в неї трохи більше яблук, ніж зазвичай.
Якщо ви стежите за фігурою, трохи хитрощів у їжі не зашкодить! Стежте за харчовою цінністю раціону, розумно знижуйте калорійність страв -і організм вам буде вдячний, здоров’я зміцниться, а тіло стане стрункішим.