Передплата 2024 «Добрий господар»

Зменшуємо калорійність страв

Щоб не додавати собі зайвої ваги, а ще й втрачати «запасні» кілограми, потрібно трохи тер­піння і наполегливості

Складно себе змусити схуднути, але дуже хочеться виглядати добре, а найголовніше — почуватися здоровим. У сучасному світі непросто знайти здорову та корисну їжу. Магазини завалені напівфабрикатами та продуктами з великим вмістом консервантів.

Напівфабрикати — це дуже зручно, доступно, а головне, про­сто, але часом зовсім не корис­но. Як фаст-фуд. Знаємо, що це шкідливо, але часом дозволяємо собі перехопити щось -з'їсти гамбургер або соковитий хот-дог. Влаштовувати собі свято «живо­та» можна, однак лише іноді.

Щоб не додавати собі зайвої ваги, а ще й втрачати «запасні» кілограми, потрібно трохи тер­піння і наполегливості.

Подумайте, що ви їсте, як і коли. Майонез -перший про­дукт, який варто їсти якомога рідше. Салати, заправлені ма­йонезом, можна зберігати не довше доби. Тобто заправлений салат потрібно з’їсти відразу.

Майонез можна замінити ін­шими продуктами. Наприклад, оливковою олією. Або приго­тувати майонез самостійно чи зробити «майонезозамінник»: сметану змішати з оливковою олією, сіллю, перцем і гірчицею. Виходить дуже смачна заправка для будь-якого салату.

Другий продукт, який є ве­личезною проблемою, — гарнір. Макарони, рис, гречка. У будь-якому з цих гарнірів майже од­накова кількість калорій.

Замість нього можна подати варені овочі, тушковану капусту. А якщо у родині категорично не хочуть відмовлятися від класич­них гарнірів, можна спробувати їх обдурити і трохи вдосконали­ти будь-який гарнір. Зробивши з простого -складний.

Це той же гарнір, тільки в ньому є не вершкове масло, а оливкова олія, і овочі -броколі, цвітна капуста, морква, цибуля. Наприклад, зварити рис, про­мити його. Обсмажити овочі на оливковій або соняшнико­вій олії. Змішати їх з рисом -і гарнір готовий. Подаєте таку ж кількість гарніру, лише він скла­дається на 50% з овочів.

З гречкою і макаронами можна зробити те ж саме, по­клавши лише цибулю і моркву. І пам’ятайте: не переварюйте гарнір, нехай він буде ледь твер­дуватим, а макарони вибирайте з борошна твердих сортів пшениці.

Третя проблема, а може, і найголовніша, — хліб і хлібобу­лочні вироби. Багато хто обма­нює себе, кажучи, що чорний хліб корисніший за білий. Це міф! І в чорному, і в білому хлібі приблизно однакова кількість калорій. Під час перетравлюван­ня як білого, так і чорного хліба у кров викидається велика кіль­кість цукру, що може призвести до цукрового діабету.

Шкідливий хліб, у якому є сухі дріжджі. Найкорисніший хліб -на заквасці. Але він і коштує дорого, та й знайти його не так легко. Можна вживати хліб, за­мішаний на звичайних дріжджах, але з додаванням висівок чи су­хофруктів.

Можна спекти домашній хліб, наприклад, додавши в нього гарбуз, так ви скоротите в ньому кількість калорій. Добова норма хліба -120 грамів, а це три неве­ликі шматочки.

Переважна більшість дієто­логів взагалі не їдять хліб.

П’яте — десерт! Без нього складно обійтися. Діти його за­вжди вимагають, а часом і до­рослі. А цукор стимулює роботу мозку. Куплені десерти просто кишать барвниками, загущу­вачами, консервантами. Вихід простий -готувати самому.

Замість магазинного йогурту -змішати кефір з варенням. На смак непогано.

Спекти кекс як зазвичай, лише в тісто додати цукіні. Ви­ходить дуже смачно, а головне, на 50% менше калорій. І ніхто не здогадається, у чому підступ.

А на свято можна зробити шарлотку, правда, поклавши в неї трохи більше яблук, ніж за­звичай.

Якщо ви стежите за фігурою, трохи хитрощів у їжі не зашко­дить! Стежте за харчовою цін­ністю раціону, розумно знижуй­те калорійність страв -і організм вам буде вдячний, здоров’я зміцниться, а тіло стане струн­кішим.

Схожі новини