Передплата 2024 «Добра кухня»

Чого не варто їсти, приймаючи ліки

Деякі продукти харчування мають властивість посилювати або послаблювати дію медичних препаратів. Тому людям, які приймають ліки, варто знати, які поєднання ліків та продуктів можуть завадити відновленню організму. Тож від чого краще відмовитися, щоб медикаменти подіяли ефективно

Зелений чай — протиаритмічні препарати. Активні речовини чаю перешкоджають роботі ліків. Між вживанням напою і прийомом цих ліків має минути хоча б чотири го­дини.

Кофеїн — антибіотики. Інґре­дієнт кави, шоколаду, коли, чор­ного чаю в поєднанні з антибіо­тиками, а також ліками від астми і бронхіту, що містять теофілін, під­силює дію на організм — це може викликати прискорене серцебит­тя, тремор.

Білкові препарати — антиде­пресанти. Насичені білком сир, індичка або бобові можуть зроби­ти так, що прийом ліків спровокує небезпечно високий кров’яний тиск.

Клітковина. Продукти, багаті харчовими волокнами, є одни­ми з найкорисніших у харчуванні людей. Але після їх вживання не бажано приймати ліки, багаті кліт­ковиною. Бо це перешкоджає їх всмоктуванню кишечником. Пау­за між їх прийомами повинна ста­новити хоча б три години.

Грейпфрутовий сік — засо­би для зниження тиску, холесте­рину. Їх поєднання небезпечне, воно багаторазово підвищує дію препаратів, сприяє запаморо­ченню, порушенню кровообігу. Снодійне, ліки від астми, проти­алергійні ліки, деякі гормональні препарати також надають не­бажано сильну дію під впливом соку.

Часник — антикоагулянти. Ефект медикаментів при цьому стає надмірним, послаблюючи процеси згортання крові.

Овочі, багаті вітаміном К, — препарати, що розріджують кров. Горох, квасоля, шпинат, брюс­сельська капуста, броколі проти­діють таким лікам, не дозволяючи домогтися потрібного ефекту від них.

Лідія Пшенична.

Схожі новини