Чого не варто їсти, приймаючи ліки
Деякі продукти харчування мають властивість посилювати або послаблювати дію медичних препаратів. Тому людям, які приймають ліки, варто знати, які поєднання ліків та продуктів можуть завадити відновленню організму. Тож від чого краще відмовитися, щоб медикаменти подіяли ефективно
Зелений чай — протиаритмічні препарати. Активні речовини чаю перешкоджають роботі ліків. Між вживанням напою і прийомом цих ліків має минути хоча б чотири години.
Кофеїн — антибіотики. Інґредієнт кави, шоколаду, коли, чорного чаю в поєднанні з антибіотиками, а також ліками від астми і бронхіту, що містять теофілін, підсилює дію на організм — це може викликати прискорене серцебиття, тремор.
Білкові препарати — антидепресанти. Насичені білком сир, індичка або бобові можуть зробити так, що прийом ліків спровокує небезпечно високий кров’яний тиск.
Клітковина. Продукти, багаті харчовими волокнами, є одними з найкорисніших у харчуванні людей. Але після їх вживання не бажано приймати ліки, багаті клітковиною. Бо це перешкоджає їх всмоктуванню кишечником. Пауза між їх прийомами повинна становити хоча б три години.
Грейпфрутовий сік — засоби для зниження тиску, холестерину. Їх поєднання небезпечне, воно багаторазово підвищує дію препаратів, сприяє запамороченню, порушенню кровообігу. Снодійне, ліки від астми, протиалергійні ліки, деякі гормональні препарати також надають небажано сильну дію під впливом соку.
Часник — антикоагулянти. Ефект медикаментів при цьому стає надмірним, послаблюючи процеси згортання крові.
Овочі, багаті вітаміном К, — препарати, що розріджують кров. Горох, квасоля, шпинат, брюссельська капуста, броколі протидіють таким лікам, не дозволяючи домогтися потрібного ефекту від них.
Лідія Пшенична.