Передплата 2024 ВЗ

Дітям до 13 років обмежили доступ до TikTok

Це зробили в Італії після смерті 10-річної дівчинки

Італійський орган нагляду за конфіденційністю даних наказав TikTok (соцмережа для створення відео) заблокувати облікові записи всіх користувачів в Італії, вік яких не вдалося підтвердити. Таке рішення відповідні служби ухвалили після смерті 10-річної дівчинки.

Рішення про блокування облікових записів прийня­ли після того, як у Палер­мо померла 10-річна дівчинка — через нещасний випадок, який вразив Італію. Її батьки розпо­віли, що вона брала участь у «челенджі» у TikTok. Необхід­но було накинути ремінь навколо шиї і затримати дихання, записуючи себе на телефон. «Дівчинку виявила у ванній кім­наті її п’ятирічна сестра, поруч з нею лежав телефон. У підсум­ку юна користувачка соцмережі померла у лікарні», — інформує Reuters.

У заяві італійського регу­лятора йдеться: хоча TikTok зобов’язався заборонити реє­страцію дітей віком до 13 років, це правило легко обійти. TikTok заборонили «подальшу оброб­ку даних користувачів, щодо яких немає абсолютної впевне­ності у віці».

Психоло­гиня, тренер-консультант з дитячої безпеки Анна Носач поділи­лася з журна­лістом «ВЗ» власними порадами: «Батькам потрібно звернути увагу на по­будову стосунків з дитиною. Побудова стосунків — це що­денне спілкування. І головне у цьому — не лише дізнатися, як у дитини справи, а далі давати їй непрохані поради чи читати моралі. Потрібно вислухати ди­тину, підбадьорити. Це перше. І у такій розмові обов’язково має бути присутній такий фак­тор, як, наприклад, розмова про друзів. Ви повинні цікави­тися, з ким дитина дружить! Як справи у її друзів? По-друге, запитувати, що дитина дивить­ся в Інтернеті? І не критикувати це, а спробувати самим поди­витися. Можливо, навіть по­грати разом в якусь гру. Ви по­винні зрозуміти, що там такого цікавого є у цій грі або у цій со­ціальній мережі. Які саме відео знімає або переглядає дитина. І тільки тоді ви можете з дити­ною справді дискутувати або вносити якісь ідеї, критику, що саме варто обмежити тощо».

«Окрім того, для дітей до 13 років має бути встановлений на всіх ґаджетах батьківський контроль, — пояснює психоло­гиня. — І без цього не надава­ти дитині доступу до Інтерне­ту! Але контроль без стосунків не працює. Для запобігання участі дитини у шкідливих, не­безпечних „челенджах“, запо­бігання ризику суїциду — дити­на повинна довіряти вам. Вона має знати, що не будете її од­разу в чомусь звинувачувати. Важливо, щоб у дитини була підтримка друзів. Якщо боїть­ся сказати щось батькам, то принаймні у неї є друзі, з яки­ми може поділитися своїми думками».

«І ще одна важлива річ, — веде далі Анна Носач, — це самореалізація дитини, ре­алізація її талантів. Коли ди­тина знає, що її приймають друзі, у неї добрі стосунки з друзями, з батьками, коли знає, на що здатна, що у неї є певні таланти, які вона реа­лізує, — то не шукатиме схва­лення від якихось незнайо­мих людей у мережі, з тими „лайками“ тощо».

Безпека у TікТок

У налаштуваннях додатку TikTok є функції батьківського контролю — щоб захистити дітей від небажаного контенту. Батьки можуть налаштувати конфіденційність облікового запису дитини. Наприклад, встановити, скільки часу дити­на може проводити у TikTok щодня. Обирати, які типи кон­тенту може шукати, а також визначати, який контент є не­прийнятним для дитини.

Схожі новини