Передплата 2024 «Добра кухня»

Мандаринки, але не фрукти!

Волинянка випікає дивовижні солодощі

Оригінальні тістечка власного виробництва, які випікає Ірина Кулик з Любешова, смакують і дітям, і дорослим. А на вигляд їх можна сплутати зі справжніми фруктами!

Зайнялася випічкою Іринка під час другої де­кретної відпустки. Каже, захотілося знайти справу для душі. Почала зі створення про­стіших тортиків, тоді стала ча­клувати над пишними квіткови­ми композиціями для декору — і десерти полонили. А ще чоловік підтримав, посприяв, щоб дру­жина відвідала кілька майстер-класів. І справа пішла. Тепер інші просяться до неї на навчання.

Родзинкою святкового столу в родині є унікальний десерт, придуманий Іриною. Це тістеч­ка у вигляді мандаринів та ли­монів. На вигляд від оригіналу не відрізниш. Тільки шкірку по­чистити не вдається, а у розрізі бачиш не «дольки», а шоколад­ний десерт із кремовою начин­кою.

Я не ласунка. Можу спекти торт і навіть його не скуштувати, — каже майстриня. — Але коли готую «мандаринки», не можу стриматися. А діти їх просто обожнюють. Власне для них я колись й вигадала рецепт.

“Фрукти” особливо смакують дітворі. Фото з архіву Ірини Кулик
“Фрукти” особливо смакують дітворі. Фото з архіву Ірини Кулик
Фото з архіву Ірини Кулик
Фото з архіву Ірини Кулик

За основу взяла відому со­лодку «картоплю», але удо­сконалила її. А ще — урізнома­нітнила додаванням начинки. Так, «мандаринки» всередині порадують вареним згущеним молоком, а «лимони» — апель­синовим курдом. Зверху диво-фрукти покриті марципаном. І обов’язково мають солодкий хвостик з листочком.

Хто раз скуштував торт Іри­ни Кулик, неодмінно приходить знову. А ще її короваї є візитів­кою багатьох весіль. Найчасті­ше замовляють з витонченими цукровими орхідеями, які теж виглядають як справжні.

Як майстриня десертів жін­ка постійно вдосконалюється. Беручи за основу відомі ре­цепти, щось у них змінює, від чогось відмовляється чи щось додає своє. І отримує новий смак, нові солодкі враження. Ірина вже є автором 25 оригі­нальних начинок і рецепта пре­смачнючого пісного торта. І, каже, готова далі експеримен­тувати, бо в цьому бачить своє покликання.