Сирні рукотвори Ганни Мельничук
Особлива фішка горян – сирні фігурки
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/425705/3.jpg)
Михайло та Ганна Мельничуки з села Шепота Косівського району утримують близько десяти корів. Допомагають їм син Микола, дочка Уляна і зять Петро. Дружна родина разом доглядає тварин, запасає корми, а отримане молоко переробляє на сир. Асортимент величезний — бринза, вурда, будз, сулугуні, моцарела, розмаїті косички…
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/12/1(1).jpg)
Особлива фішка горян — сирні фігурки. Пані Ганна може виготовити їх аж 15 різновидів. З-під її вправних рук з’являються коники, вершники, овечки, пташки, зайчики, білочки, лебеді і навіть дід із бабою та молодята, що міцно тримаються за руки… Згадані вироби до вподоби не тільки дітям, а й дорослим.
Колір залежить від жирності молока. Якщо воно пісне — коник білий, жирніше — жовтий. З’ївши цей смаколик, будеш ситим цілий день. Певно, таки гуцули поширили вислів «такий голодний, що би коня з’їв», який внесено до збірок українського фольклору. І кінь той — із сиру.
Ганна Юріївна охоче розповіла про чаклування над своїми «лагоминами»:
— Два надої незбираного та один — свіжого молока підігріваємо, додаємо натуральну закваску зі шлунка молодого теляти (3−5 ложок на 10 л рідини). Посуд слід накрити кришкою.
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/12/2(1).jpg)
Через годину утвориться кисляк, котрий збиваємо. Після проціджування через марлю чи друшляк отримуємо сир. Влітку він повинен відстоятися 12 годин, а взимку — добу (аби трішки підкис). Тоді ріжемо на шматочки і доливаємо окропу. Маса плавиться, стає пластичною та придатною для ліплення.
Активно допомагає матері дочка Уляна — кухар за фахом. Сирний аспект своєї професії вона опанувала справді на «відмінно», знає тонкощі технології приготування.
Не цурається роботи і син Микола. Також його можна побачити на ярмарках, де разом із Ганною Юріївною продають продукцію, проводять майстер-класи для всіх охочих.
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/12/4.jpg)