Передплата 2024 «Добра кухня»

Щоб сніданок не перетворився на важке випробування для організму

Не всі продукти можна їсти натщесерце

Чи замислювалися ви коли-небудь про те, що саме потрапляє до вашого шлунка зранку? Вважаєте це справою смаку? Проте вчені кажуть, що не всі продукти можна їсти натщесерце. Адже коли шлунок порожній після тривалої нічної перерви, деякі продукти харчування можуть негативно позначитися на системі травлення. Систематичне вживання таких продуктів зранку може призвести до порушення кислотно-лужного балансу, підвищеного газоутворення, подразнення слизової оболонки шлунка, сприяти розвитку цукрового діабету і гастриту. Отже, які продукти харчування не слід вживати натщесерце?

Холодні напої. Дієтологи радять починати день з прийо­му рідини. За їхніми словами, склянка води дозволяє «розі­гріти» ваш організм перед сні­данком. Але це не повинна бути крижана вода з холодильника, оскільки вона не здатна на­лежним чином запустити про­цес травлення на початку дня, а лише викличе подразнення слизової оболонки шлунка і кишечнику. Краще замінити холодний напій ледве теплим, кімнатної температури. Крім того, бажано пити воду малень­кими ковтками протягом де­кількох хвилин, а не залпом.

Кава. Багато хто не уявляє свій ранок без філіжанки кави, а деякі навіть не сядуть снідати, якщо перед цим не вип’ють гор­нятко чорного підбадьорливого напою. Однак варто подбати про своє здоров’я і відмовити­ся від цієї звички, оскільки ран­кова кава на голодний шлунок подразнює слизову оболонку, підвищує секрецію шлункового соку і сприяє розвитку гастриту. Якщо ваш сніданок складається з однієї кави, будьте готові до того, що гіркоти, що володіють жовчогінними властивостями і провокують даремний викид жовчі, можуть змусити вас зі са­мого ранку страждати від болю.

Цитрусові. Любителям апельсинових і грейпфрутових соків варто переглянути свій раціон харчування, оскільки вживання цитрусових натще­серце — це найкоротший шлях до гастриту. Кислоти, що міс­тяться в цих плодах, роз’їдають стінки шлунка, провокуючи розвиток гастриту. Особливо обережними слід бути людям із підвищеним рівнем кислотності і хронічним гастритом.

Банани. Ці фруккти містять велику кількість магнію, який так необхідний для роботи сер­цево-судинної системи. З’ївши банан натще, ви можете спро­вокувати порушення кальцієво-магнієвого балансу.

Сирі овочі. Усі сирі овочі містять кислоти, а вони, своєю чергою, подразнюють слизову оболонку порожнього шлунка. Тому, щоб уникнути виникнення гастриту або виразки шлунка, краще не їсти натщесерце овочі в сирому вигляді.

Випічка. У ранковий час утримайтеся від вживання здо­бної випічки. Дріжджі, які в ній містяться, сприяють вироблен­ню газів у шлунку, що призво­дить до здуття, і, як наслідок, до неприємних відчуттів. Якщо ви не можете обійтися без хлі­бобулочних виробів, то нама­гайтеся не вживати дріжджове тісто.

Солодощі. Солодощі шкід­ливі самі по собі, а натщесерце і поготів. Пов’язано це з тим, що відразу після пробудження підшлункова не спроможна ви­робити належну кількість інсу­ліну, що загрожує підвищенням цукру в крові, і як результат, — виникнення захворювань очей і розвиток цукрового діабету. Тривале захоплення солодкими сніданками виводить підшлун­кову залозу з ладу.

Йогурт. Так, йогурт теж по­трапив до цього переліку, як і інші кисломолочні продукти! Але, на відміну від інших про­дуктів зі списку, від вживання йогурту натщесерце немає особливої шкоди, але й користі теж. Вранці наш організм здат­ний самостійно справлятися, без йогуртових бактерій. Мак­симальну користь нашому ор­ганізму принесе йогурт, якщо ми вживемо його через декіль­ка годин після пробудження.

Швидкі сніданки. Хоч ре­клами і запевняють нас у ко­ристі ранкового сніданку із со­лодких пластівців для здоров’я організму і стрункої фігури, на­справді жодної користі ці про­дукти не приносять. Навпаки, оскільки вони багаті на вугле­води, швидкі сніданки різко під­вищують рівень цукру в крові, в результаті чого в обід вас буде мучити «вовчий» голод, який може призвести до переїдання. Підсумок — підвищення ваги. Тож не вірте рекламі і харчуй­теся тільки здоровою та корис­ною їжею.

Бутерброди з ковбасою. Водночас на сніданок не можна вживати дріжджові хлібобулоч­ні вироби і копченості. Дріжджі викликають здуття шлунка, а копчене м’ясо, ковбаса зму­шуть підшлункову залозу пра­цювати наднормово, що може призвести до серйозних пору­шень метаболізму.

Часник. Не їжте зранку страви, приправлені часником. У цьому продукті міститься ре­човина аліцин, яка подразнює стінки шлунка та жовчного мі­хура, тим самим порушуючи їх рухову активність.

Яєчня зі смаженим беко­ном та грінками. Здавалося б, яйце, м’ясо і підрум’янена грі­ночка — прекрасний варіант для тих, хто хоче отримати зранку велику порцію білка. Але тільки не у вигляді смаженого яйця з додаванням жирного бекону. Такий сніданок правильним не назвеш. Навряд чи ця страва подарує вам щось, крім зайвих калорій і труднощів у роботі травної системи.

Схожі новини