Передплата 2024 «Добрий господар»

Айва – джерело вітамінів А та С

Особливість айви по­лягає в тому, що вона містить величезну кіль­кість корисних речовин

Плоди айви, на перший погляд грубуваті і жорсткі, мають дуже багато корисних властивостей. Вони широко застосовуються в кулінарії і косметології. Також завдяки високому вмісту цінних мікроелементів і вітамінів айву часто використовують у народній медицині.

Свіжі плоди айви на­вряд чи підійдуть для вживання в необробле­ному вигляді. Специ­фічний терпкий і кислий смак, а також жорстка м’якоть цього фрукта роблять його не дуже привабливим варіантом для любителів свіжих фруктів. У той же час плоди айви — це відмінна сировина для приготу­вання варення, джему, желе і соків.

Особливість айви по­лягає в тому, що вона містить величезну кіль­кість корисних речовин. Зокрема, айва — джере­ло вітамінів С і А, пекти­ну, дубильних речовин, яблучної та лимонної кислоти. Низька кало­рійність робить її неза­мінним продуктом для прихильників дієтичного харчування.

Як лікарський засіб айва відома ще з дав­ніх часів. Вживання в їжу свіжого айвового соку позитивно впли­ває на роботу шлунко­во-кишкового тракту, допомагає боротися з недокрів’ям і астмою, позитивно впливає на органи серцево-судин­ної системи.

Перетерті і відварені плоди айви зарекомен­дували себе як неза­мінний протиблювотний засіб. Вони також здатні полегшити стан людей, які страждають від діа­реї. Ця особливість айви пов’язана з високим вмістом в її м’якоті ду­бильних речовин.

Унікальними ліку­вальними властивос­тями володіють також і насіння айви. Відвар з них — це кращий засіб при маткових кровотечах, бронхіті. Також такий від­вар, який має непогану бактерицидну дію, часто застосовують для по­лоскань горла, особливо ефективному при ангіні.

Цілющі властивості айви знайшли своє за­стосування і в домашній косметології. Сік айви може стати відмінною основою для приготу­вання лосьйону, який діє заспокійливо на жирну шкіру обличчя. Нероз­бавлений сік можна ви­користовувати для по­збавлення від веснянок і пігментних плям. Завдя­ки високому вмісту кис­лот він чудово відбілює шкіру.

Схожі новини