Як правильно харчуватися восени
З приходом осені здається логічним перейти на більш важкі ситні страви. А ось і ні! Дієтологи рекомендують зробити восени акцент на рослинну їжу
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/422176/osen-pitanie-01.jpg)
Варто влаштовувати 2 фруктово-овочеві дні на тиждень і не їсти у ці дні м’ясо, рибу, молочні продукти і яйця. Тоді імунітет краще захистить взимку від грипу, ГРВІ та інших неприємностей. Крім того, така рослинна дієта сприяє полегшенню роботи вивідних систем організму, а це чудово позначається на стані шкіри, яка часто виглядає не найкраще в осінньо-зимовий період.
Щоб овочі та фрукти принесли максимальну користь, бажано дотримуватися кількох простих правил:
- Намагайтеся їсти фрукти до 18 години. З’їдені ввечері, вони дають відчуття важкості і сприяють здуттю кишківника.
- Салати, овочеві соте, вегетаріанські супи чудово поєднуються із зерновим хлібом, хлібцями, рисом (краще диким), макаронами (із твердих сортів пшениці), картоплею (запеченою). Така їжа найкраща у пізній ранок і вдень, коли ми багато рухаємося і потребуємо поповнення запасів енергії.
- М’ясо, рибу, мерепродукти краще залишити на вечерю і з’їсти їх не з хлібом і крупами, а з овочами. У «розвантажувальні» дні крупи й овочі можна їсти і ввечері.
- Варто звернути увагу на неймовірну цінність нерафінованих олій. Спробуйте заправляти крупи і овочі олією волоського горіха, з виноградних кісточок, кедровою, гірчичною, оливковою.
У гонитві за здоров’ям будьте обачними і розумними. Регулярне вживання свіжих овочевих і фруктових соків може спричинити загострення хронічних захворювань стравоходу, а також спровокувати гостру диспепсію.
Якщо травлення ніколи не спричиняє вам клопоту, можна пити фреші по 1 склянці двічі на тиждень, через 1−2 години після їди. Якщо ж вам знайомі печія, важкість у правому або лівому підребер’ї, болі і дискомфорт у животі та інші неприємні відчуття, утримайтеся від соків. Зробіть акцент на тушкованих овочах, супах-пюре, печених фруктах. Спробуйте подрібнити у блендері фрукти, і вийде чудовий коктейль. Головне, не захоплюйтеся чимось одним. Все добре в міру.