Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як правильно харчуватися восени

З приходом осені здається логічним перейти на більш важкі ситні страви. А ось і ні! Дієтологи рекомендують зробити восени акцент на рослинну їжу

Варто влаштовувати 2 фрук­тово-овочеві дні на тиждень і не їсти у ці дні м’ясо, рибу, молочні продукти і яйця. Тоді імунітет краще за­хистить взимку від грипу, ГРВІ та інших неприємностей. Крім того, така рос­линна дієта сприяє полегшенню роботи вивідних систем організму, а це чудово позначається на стані шкіри, яка часто виглядає не найкраще в осінньо-зимо­вий період.

Щоб овочі та фрукти принесли мак­симальну користь, бажано дотримува­тися кількох простих правил:

  • Намагайтеся їсти фрукти до 18 го­дини. З’їдені ввечері, вони дають відчут­тя важкості і сприяють здуттю кишківни­ка.
  • Салати, овочеві соте, вегетаріан­ські супи чудово поєднуються із зер­новим хлібом, хлібцями, рисом (краще диким), макаронами (із твердих сортів пшениці), картоплею (запеченою). Така їжа найкраща у пізній ранок і вдень, коли ми багато рухаємося і потребуємо попо­внення запасів енергії.
  • М’ясо, рибу, мерепродукти краще залишити на вечерю і з’їсти їх не з хлі­бом і крупами, а з овочами. У «розван­тажувальні» дні крупи й овочі можна їсти і ввечері.
  • Варто звернути увагу на неймовір­ну цінність нерафінованих олій. Спро­буйте заправляти крупи і овочі олією во­лоського горіха, з виноградних кісточок, кедровою, гірчичною, оливковою.

У гонитві за здоров’ям будьте обач­ними і розумними. Регулярне вживання свіжих овочевих і фруктових соків може спричинити загострення хронічних за­хворювань стравоходу, а також спрово­кувати гостру диспепсію.

Якщо травлення ніколи не спричи­няє вам клопоту, можна пити фреші по 1 склянці двічі на тиждень, через 1−2 години після їди. Якщо ж вам знайо­мі печія, важкість у правому або лівому підребер’ї, болі і дискомфорт у животі та інші неприємні відчуття, утримайтеся від соків. Зробіть акцент на тушкованих овочах, супах-пюре, печених фруктах. Спробуйте подрібнити у блендері фрук­ти, і вийде чудовий коктейль. Головне, не захоплюйтеся чимось одним. Все до­бре в міру.

Схожі новини