Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як відрізнити Covid-19 від грипу?

Симптоми та ускладнення обох захворювань – практично ідентичні. Але тільки коронавірус може спровокувати втрату нюху і смаку, а у подальшому – призвести до появи тромбів у судинах

Починається сезон респіраторних вірусних захворювань. Він і так завжди завдає чималих збитків економіці — частина населення тимчасово втрачає працездатність, збільшуються навантаження на інфекційні стаціонари, а навчальні заклади йдуть на вимушені канікули через карантин. У минулому епідсезоні, наприклад, на грип та ГРВІ перехворіло 4,9 млн українців. А це — майже 13% населення країни. Проте цьогоріч, крім традиційних вірусів, які викликають ГРВІ, циркулюватиме також SARS-CoV2. Але як відрізнити Covid-19 від грипу? «Ці захворювання дуже схожі, проте різниця між ними все-таки є», — кажуть фахівці CDC (Центрів з контролю та профілактики захворювань у США), найавторитетнішої у світі організації, яка займається біологічною безпекою.

Як проявляються захворювання?

Обидві інфекції можуть мати як безсимптомний, так і важкий пе­ребіг.

Спільними для грипу і Covid-19 симптомами є:

  • підвищена температура тіла;
  • озноб;
  • кашель;
  • задишка або проблеми з ди­ханням;
  • швидка втомлюваність;
  • запалення і біль у горлі;
  • закладений ніс або нежить;
  • біль у тілі;
  • головний біль;
  • блювота і діарея (ці симптоми більш характерні для дітей).

Але при ковіді людина може по­вністю втрачати смак і нюх — грипу ці симптоми не притаманні.

Як швидко після інфікування з’являються ознаки хвороби?

При грипі симптоми зазвичай розвиваються від одного до чоти­рьох днів з моменту інфікування.

При Covid-19 — через п’ять днів. Але ці часові рамки можуть варію­ватися. Були випадки, коли ознаки хвороби з’являлися вже через два дні після контакту з хворим чи носі­єм коронавірусу або аж через два тижні.

Як довго інфікована людина може поширювати вірус?

Як у випадку з ковідом, так і з грипом, людина здатна поширю­вати вірус щонайменше за день до появи будь-яких симптомів.

Діти старшого віку і дорос­лі, які хворіють на грип, мо­жуть бути заразними протя­гом 3−4 днів після появи ознак захворювання. В окремих ви­падках — до семи. Немовлята, діти дошкільного віку і люди з ослабленим імунітетом мо­жуть поширювати вірус до­вше.

Вчені все ще досліджують, як довго людина може поши­рювати коронавірус. Нара­зі припускають, що за два дні до появи симптомів хворо­би і ще мінімум 10 днів після цього. Якщо перебіг захворю­вання є безсимптомним або людина відчуває, що вже оду­жала, — до 10 днів після під­твердження Covid-19 шляхом ПЛР-тестування.

Як поширюються обидва віруси?

І ковід, і грип можуть поши­рюватися від людини до лю­дини, які перебувають у тіс­ному контакті (на відстані до 1,8−2 метри одна від одної) з краплями слини, які інфі­кована особа виділяє під час кашлю, чхання чи розмови. Ці краплі можуть потрапляти на слизову оболонку рота або носа людей, які перебувають у безпосередній близькос­ті від хворого чи носія вірусу, або ж прямісінько у легені при вдиханні повітря.

Зараження може відбути­ся також шляхом фізичного контакту між людьми (напри­клад, через рукостискання) або коли людина торкається поверхні чи предмета, на яких осіли часточки вірусу. Далі людина заносить їх в організм, торкнувшись немитими руками обличчя, носа чи очей.

Для певних груп населен­ня ковід є більш заразним, ніж грип. У випадку з Covid-19 фік­сується більше випадків «супер­поширення», коли одна особа заражає велику кількість людей.

У кого хвороба може мати важкий перебіг?

До груп ризику Covid-19 і грипу належать:

  • особи старшого віку;
  • люди зі супутніми захворю­ваннями;
  • вагітні жінки.

У здорових дітей ускладнен­ня частіше виникають при грипі, ніж при ковіді. Однак у немов­лят і дітей, які мають супутні за­хворювання, ризик виникнення ускладнень є однаково високим при обох захворюваннях.

У дітей шкільного віку, інфі­кованих Covid-19, частіше роз­вивається дитячий мультисис­темний запальний синдром — рідкісне, але важке ускладнен­ня коронавірусної інфекції.

Яких ускладнень чекати?

Обидва захворювання — і Covid-19, і грип можуть викли­кати:

  • пневмонію;
  • дихальну недостатність;
  • гострий респіраторний дис­трес-синдром;
  • сепсис;
  • поліорганну недостатність;
  • загострення хронічних за­хворювань (респіраторних, сер­цево-судинних, неврологічних або цукрового діабету);
  • запалення мозку чи м’язової тканини (зокрема сер­цевого м’яза);
  • приєднання вторинних бак­терійних інфекцій.

Більшість людей, які були ін­фіковані грипом, одужують у період від кількох днів до двох тижнів — за умови, що у них не розвинулися ускладнення.

Додатковим ускладненням Covid-19 може бути поява тром­бів у венах та артеріях легень, серця, нижніх кінцівок чи моз­ку. Ось чому всім пацієнтам з підтвердженою коронавірус­ною інфекцією або підозрою на неї призначають антикоагулян­ти — препарати для розріджен­ня крові.

Чи захистить вакцина?

Щороку провідні краї­ни світу виготовляють вакци­ни проти трьох або чотирьох штамів грипу, які, за прогно­зами науковців, циркулюва­тимуть у новому епідсезо­ні. Цьогоріч циркулюватимуть чотири штами грипу — типу, А Guangdong-Maonan (H1N1), типу, А Hong Kong (H3N2), типу В Washington (B/Victoria lineage) та типу В Phuket (B/Yamagata lineage). Вакцина від грипу от-от повинна надійти в Україну. Лі­карі радять зробити щеплення за першої-ліпшої нагоди, адже невідомо, як поведеться імунна система у разі одночасного ін­фікування і грипом, і ковідом.

Нагадаємо: вакцини проти Covid-19 не існує, але провідні фармкомпанії і наукові устано­ви світу активно працюють над її створенням.

Схожі новини